Nilsen, Terje

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Terje Nilsens debut-LP-en ''Æ'' (1977) inneholdt klassikeren «Mjelle»

Vokalist, gitarist og komponist fra Bodø, f. 26.11. 1951 Terje Nilsen omtales ofte som Nord-Norges best bevarte hemmelighet. Han skriver underfundige viser med brodd og varme, og fremfører dem med en mørk, særegen sangstemme. Minst to av visene hans – «Mjelle» og «Blå ballade» – er blitt favoritter over det ganske land, uten at artisten selv har vært særlig aktiv på turnéfronten.

Fire produksjoner på 25 år vitner ikke om spesielt høy produktivitet. Men Terje Nilsen er en kresen trubadur, han presenterer aldri noe han føler han ikke kan stå for hundre prosent. Alle platene hans er utgitt på små selskap uten stor markedsføring, og han har ikke vært noen hyppig gjest i verken radio eller TV. I lokalmiljøet i Bodø er Nilsen kjent som bohem og livsnyter, en artist som ikke stresser med sin egen karriere, men heller tar hver dag som den kommer.

Debutplaten Æ (1977) ble innspilt i Experience Studio i Mosjøen med Nils J. Øybakken og Nilsen selv som produsenter. Platen inneholdt den originale versjonen av «Mjelle», en vakker hyllest til et lite sted utenfor Bodø. Nilsen brukte navnet Mjelle som metafor for ethvert drømmested, og gjorde således visen til noe mer enn en lokal hyllest. Sangen ble etter hvert omfavnet av folk fra Kirkenes til Lindesnes, mye takket være hyppig radiospilling. Resten av albumet Æ hadde en musikalsk meny som var noe mer rockete enn de senere utgivelsene fra Nilsen.

Seks år tok det før oppfølgeren kom, men det var verdt ventetiden. Pop (1983) ble allerede ved utgivelsen utropt til en nordnorsk pop-klassiker, med signaturlåten «Blå ballade» i spissen for et knippe fengende låter fremført av et kremlag av musikere. Blant dem var Asbjørn «Asa» Krogtoft, som også var produsent sammen med Nilsen. Albumet ble gjenutgitt av Nord-Norsk Plateselskap i 1997.

Kanskje (1990) inneholdt nyinnspillingen av «Mjelle», samt en fornøyelig versjon av «Baby, It’s Cold Outside» i en norsk variant kalt «Se for et vær det e’». Sånn (1996) ble innspilt med medlemmer fra Dance With A Stranger, og Finn Sletten var produsent.

Æ (Experience, 1977)
Pop (Igloo, 1983; Nord-Norsk Plateselskap, 1997)
Kanskje (Nord-Norsk Plateselskap, 1990)
Sånn (Nord-Norsk Plateselskap, 1996)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten