Nordre Sving

Del artikkelen på:
                    |     Mer

På den første LP-en til Nordre Sving Blandede Mannskor og Orkester, ''Spelle litt for galleri'' (1970), handlet det mye om sport

Danseband fra Oslo, dannet 1962 som The Buccaneers. Nordre Sving er sannsynligvis det orkestret i Norge som best har klart å koble musikk med sport, gjennom en rekke hyllester til de fleste sportsgrener som nordmenn har et forhold til. Med sine røtter på Kampen og Vålerenga har de i en mannsalder vært lyrisk patriotiske til sin hjemby, samtidig som de har spilt seg fra Longyearbyen i nord til Ålborg i sør, fra Minneapolis i vest til Moskva i øst.

Kolbjørn Hagen (trommer, vokal) er den eneste som har vært med siden starten. Bjørn Langli (vokal, gitar) var en av de kreative drivkreftene frem til midten av 80-tallet. Andre viktige medlemmer i årenes løp har vært Jan Rudolf Pettersen (bass, piano, vokal), Harald Meland (gitar, vokal), Terje Lia (keyboards, vokal), Ivar Eriksen (bass, vokal) og Birger Dahlman (gitar, vokal). Den foreløpig siste utgivelsen ble laget av en besetning bestående av Hagen, Meland, Lia, Pettersen og Henning Fries (vokal).

De var fire skolegutter fra Teisen gymnas som laget shadowsbandet The Buccaneers, og inspirert av Beatles og Gals & Pals begynte de også å synge. The Buccaneers ble i 1969 engasjert av plateprodusent Arve Sigvaldsen til å spille inn «Bislet Special» under navnet Nordre Sving Blandede Mannskor og Orkester. Sangen var hentet fra den britiske gruppen The Scaffold, og het opprinnelig «Lily The Pink». Omtrent samtidig som Nordre Sving spilte inn Terje Mosnes’ norske tekst – en hyllest til norsk skøytesport generelt og Bislet Stadion spesielt – kom Gluntan på banen med samme melodi, som «Dr. E. Vang» med norsk tekst av Fredrik Friis! Begge platene lå høyt på de norske hitlistene i februar 1969.

Arve Sigvaldsen var også produsent for albumet Spelle litt for galleri (1970), der Nordre Sving blandet sportslige hyllester til skøyteløpere og fotballspillere med norske versjoner av aktuelle poplåter, blant dem «Venus» og «Ob-la-di, Ob-la-da». Inkludert var også «En slant til trikken hjem», som ble en ny suksess. Gruppen ble hyret av Sigvaldsen til å være husorkester på flere av platene i Treff-serien, men fra midten av 70-tallet satset de bare på egne utgivelser.

Nordre Sving var svært aktive på platefronten i tiåret 1972–82, da de ga ut ti LP-er og deltok på noen samleplater. De fleste hadde samme oppskrift som debuten; utenlandske slagere tilsatt norske tekster, samt et knippe egenkomponerte låter. Henning Fries var gjesteartist på albumet På krøttersti og kjerrevei (1979), og han vendte tilbake 20 år senere som fast medlem av gruppen etter å ha hatt suksess på egen hånd med «Legg et stykke ved til på peisen». Filler og fjas (1980) var en barneplate laget i samarbeid med Vibeke Sæther, mens 20 års jubileumsfest (1982) var en spesiell samleplate, der 34 innspillinger ble inkludert i forkortede versjoner. Bjørge Lillelien fungerte som toastmaster mellom låtene.

Spelle litt for galleri (RCA, 1970)
Sleng me’ på party (Triola, 1972)
Nordre Svings beste (Tambourine, 1975) samleplate
Nordre Svings beste Vol. 2 (Tambourine, 1977) samleplate
Nordre Sving 3 (Tambourine, 1978)
På krøttersti og kjerrevei (Tambourine, 1979)
Tæla’n går i juli (Tambourine, 1980)
Filler og fjas (Tambourine, 1980) m/Vibeke Sæther
Det er Norge som er best (Tambourine, 1981)
Du kan’ke tråkke på meg (Tambourine, 1982)
20 års jubileumsfest (Tambourine, 1982) samleplate
20 beste (Tylden & Co., 1993) samleplate
Livets glade gutter (Tylden & Co., 1999)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten