Nordstoga, Odd

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Odd Nordstogas store gjennom­brudd kom med albumet ''Luring'' (2004), som solgte over 150'' ''000 eksemplarer og ga Nordstoga to Spellemannpriser

Vokalist, komponist og multiinstrumentalist, f. 10.12.1972 i Vinje i Telemark. Odd Nordstoga er en meget allsidig og talentfull utøver, en artist som i løpet av noen få år også har markert seg som en av de mest populære i landet. Nordstogas styrke ligger i hans allsidige folkelighet, og hans evne til å koble det moderne med det tradisjonelle.

Odd Nordstoga er oppvokst i en familie der alle synger og spiller ett eller flere instrumenter. Han begynte å markere seg under et studieopphold i Bergen tidlig på 90-tallet, der han bl.a. spilte med et band kalt Det Norske, hvor Nordstoga og hans venner presenterte norsk folkemusikk fremført på moderne instrumenter.

Han var så vidt innom et countryrock-band før han startet visepop-bandet Something Odd i 1996. Med denne gruppen laget han to album, og fikk en radioslager med «Foggel i karmen». Parallelt med dette var han med å starte folkemusikkensemblet Blåmann Blåmann sammen med Lars Underdal, Silje Hegg og Asgaut Bakken, som ga ut et selvtitulert album på Grappa i 2001. Et annet samarbeid, med Eduardo Andersen fra Unge Frustrerte Menn, resulterte i en vellykket kabaret om menn: Kjærlighet er best på pinne.

Nordstoga fremsto som soloartist på albumet Nordstoga i 2000. Her kom hans vakre melodier, lyriske tekster og sterke vokal for alvor frem, gjennom et musikalsk uttrykk som ingen klarte å båssette. Dette var nytt, samtidig som det var kjent. Det var iørefallende, men også uforutsigbart. Og bak det hele sto en artist som var både odelsgutt og asfaltcowboy, og som på selvsikkert vis representerte «den siste generasjon som lengter hjem».

Sammen med Øyonn Groven Myhren laget Nordstoga musikk til Aslaug Vaas diktsyklus Nivelkinn i 2001. Samme år ble verket fremført på Telemark-festivalen, og året etter ble det utgitt på plate. Musikken var forankret i norsk folkemusikk, med elementer fra Balkan og Amerika. Selve handlingen i syklusen er et trekantdrama, med en fjerdepart luskende i kulissene.

Det store gjennombruddet til Odd Nordstoga kom i 2004 med albumet Luring, som solgte mer enn artisten var forberedt på – mer enn 150 000 eksemplarer. Låten om grisen som står og hyler, «Kveldssong for deg og meg», ble en kjempehit.

Something Odd (Odd Productions, 1996)
Solreven (BMG, 1998)
Nordstoga (Grappa, 2000)
Nivelkinn (Heilo, 2002) m/Øyonn Groven Myhren
Luring (BMG, 2004)
Heim te Mor (Sonet/Universal, 2006)
Pilegrim (Universal, 2008)
Strålande Jul (Universal, 2009) - m/Sissel Kyrkjebø
November (Sonet/Universal, 2010)
Bestevenn (Sonet/Universal, 2011)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten