Nurk Twins

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Nurk Twins fra Stavanger/Sandnes ga ut sin eneste LP ''Nurk Twins ''i 1978. Flere av medlemmene gikk videre til grupper som Smalhans, Asfalt, Nøkken og Stavangerensemblet

Rockeband fra Stavanger etablert tidlig på 60-tallet. Bandet har oppnådd legendarisk status på Vestlandet, til tross for at de bare ga ut én LP på tampen av sin karriere. Gruppen vant Nordisk mesterskap i rock i 1965, ga ut en LP med Dire Straits-aktig rock før Dire Straits var kjent, og gjennomgikk flere skifter i både besetning og musikkstil. Nurk Twins står for mange som selve eksemplet på et godt band som aldri fikk den anerkjennelsen det fortjente.

Nurk Twins begynte så vidt å øve høsten 1963, men historien startet for alvor våren 1964. Da fikk fem tenåringer spille rå rock på Stavanger stadion før en fotballkamp. Den opprinnelige gjengen besto av Magne Høyland (vokal), Kjell Arne Jensen (bass), Ernst Magne Vigsnes (gitar), Knut Helge Kønigsberg (trommer) og Jon Hetlelid (gitar). Navnet tok de fra en artikkel om The Beatles, der det kom frem at John Lennon og Paul McCartney en gang hadde opptrådt som duo under navnet Nurk Twins.

Høydepunktet til den første utgaven av Nurk Twins var uten tvil seieren i Nordisk mesterskap i rock i 1965, der gruppen slo selveste The Enemies. Premien var en plateinnspilling, men Nurk Twins benyttet seg ikke av muligheten. På tampen av 60-tallet kom også den første omveltningen i besetningen, Magne Høyland røk ut, og bandet satset nå på mer bluesbasert materiale.

Ved inngangen til 70-tallet fremsto Nurk Twins som en rufsete hippiegjeng, i skarp kontrast til samtidige artister fra Rogaland. De nye medlemmene Per Lorentz Borsheim (gitar, vokal) og Tor Salomonsen (orgel) satte sitt preg på den nye utgaven, og musikken dreiet gradvis over mot progressiv rock. Midt på 70-tallet var ingen av de fem opprinnelige medlemmene å finne i Nurk Twins. Besetningen var nå Hans Christian Hansen (perkusjon), Odd Stangeland (gitar), Magnar Fyllingen (vokal), Rolf Oanes (trommer), Per Lorentz Borsheim (vokal, gitar) og Sverre Erik Henriksen (bass).

Etter flere utskiftinger, gikk endelig Nurk Twins i studio i 1978 for å spille inn sin første plate. Gruppen hadde på denne tiden opparbeidet seg et rykte også i Bergen, og turen gikk derfor til Bergen Lydstudio, hvor LP-en ble innspilt med Trygve Thue som produsent. I ettertid er dette en bemerkelsesverdig plate, tatt i betraktning at deler av musikken og arrangementene – og ikke minst gitarlyden – har mye til felles med Dire Straits. Og dette var før det verdenskjente bandet hadde gitt ut sin første plate!

Det ble dessverre med den ene platen fra Nurk Twins. Ved inngangen til 80-tallet var bandet oppløst. Siden den gang har Nurk Twins bare gjenoppstått for sporadiske gjenforeninger, og opptak fra noen av dem finnes på den private utgivelsen Legenden levande fra 1998. Mange av medlemmene har gjort seg sterkt bemerket i andre sammenhenger. Magne Høyland dukket opp i Asfalt og Wasa Band, Knut Helge Køningsberg i Stavangerensemblet, og Sverre Erik Henriksen i Nøkken. Henriksen ble senere en av landets mest benyttede og anerkjente produsenter.

Nurk Twins (Vertigo, 1978)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten