Pettersen, Harald

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Harald Pettersen er mest kjent for slageren «Gråtende sky» (1960). Med tekst av Thor G. Norås ble denne melodien, komponert av 15-årige Pettersen, en stor slager i Skandinavia (med andre artister)

Vokalist og gitarist, f. 21.01.1940 i Kopervik. Pettersen er kjent for den store slageren «Gråtende sky» fra 1960. Sangen har for lengst skrevet seg inn i norsk pophistorie som en av de mest melodramatiske ballader som er laget av en norsk artist.

Pettersen er født og oppvokst i Kopervik, og fikk tidlig kjennskap til musikk. Hans mor var soldat i Frelsesarmeen, og hun lærte sønnen åndelige sanger og skillingsviser. Mange av skillingsvisene omhandlet tragedier og sørgelige skjebner, noe som ble til inspirasjon for Pettersen da han selv skulle skrive sanger noen år senere. Seks år gammel debuterte han på scenen, og 15 år gammel dro han til sjøs. Som 18-åring tok han seg jobb som skogsarbeider på Kambo utenfor Moss, og på fritiden underholdt han sine venner med gitaren.

Under en kveld i Moss kino i 1959 dukket talentspeideren Thor G. Norås fra plateselskapet Philips opp. Norås ble imponert over Pettersens tolkning av to countryklassikere, og etter å ha prøvesunget for sjefen i Philips ble det platekontrakt. Norås satte tekst til en melodi som Pettersen hadde komponert som 15-åring hjemme på kjøkkenet, og sammen med et stjernelag av musikere – deriblant Robert Normann og Arnstein Johansen – ble «Gråtende sky» innspilt på nyåret 1960. Platen ble en favoritt på jukebokser landet over, men NRK vegret seg for å spille den med begrunnelsen at den var for banal og klissete.

Og, sant nok: «Gråtende sky» beveget seg på grensen til det banale. Teksten om cowboyen som sørger over tapet av sin beste venn, fremført med vemodig stemme og cowboyjodling, er så full av sentimentale klisjeer at den er lett å parodiere. Noe Tom Mathisen & Herodes Falsk også gjorde i 1989, da de hadde «Gråtende sky» som en av sangene til albumet Tidligere utgitt på alvor. Banal eller ei – «Gråtende sky» ble en slager også utenfor Norges grenser, riktignok med andre artister enn Harald Pettersen. I Sverige var det Anna Lena Löfgren som hadde suksess med «Regniga natt», mens Raquel Rastenni gjorde sin versjon av «Gråtende sky» til en favoritt i Danmark. Suksessen førte til at Pettersen fikk spilleoppdrag i hele Skandinavia, og til disse adopterte han scenenavnet Ken Stone.

Frem til 1965 laget Harald Pettersen tolv single­plater, de aller fleste komponert sammen med Thor G. Norås. I en alder av 25 år gikk han lei av musikkbransjen, og dro til sjøs igjen. Han laget en ny plate i 1969, «Gulle-Gull», og startet bandet Snowflakes som han spilte med i en årrekke. Harald Pettersen har fortsatt å opptre på hobbybasis, og hans eviggrønne slager «Gråtende sky» står alltid på repertoaret.

Gråtende sky (Fontana, 1969) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

5 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
PETTERSEN, HARALD
Skrevet 18.09.2008 16:55 av Alf Kristian Moen

Jeg har for flere år siden vert så heldig å få lytte til flere sanger utført av Harald Pettersen
og jeg må innrømme at han ble min favoritt. Den beste sangen var Høstens Farger mener jeg, og mitt ønske er å få mulighet til å få tak i denne sangen både utført av Harald Pettersen, og få tak i Karaoke verson hvis det finnes. Og jeg ønsker også Sang teksten av både denne + tekster av alle sangene han har fremmført. Mitt spørsmål er: Hvordan går jeg frem for å få ønsket mitt oppfylt? Send meg gjærne opplysning om dette. Som DERE skjønner så digger jeg Harald Pettersen.

Svar på kommentar

 
 
HØSTENS FARGER
Skrevet 20.09.2009 15:37 av leif

Har faktisk flere orginal singelplater med Harald Pettersen , deriblant Høstens farger

Svar på kommentar

 
 
KARMØYCOWBOYEN
Skrevet 21.09.2009 18:00 av hege charlotte Pettersen

Det er kjekt å ha en bestar som jeg kan se opp til :) jeg gleder meg til å gå videre med hans innspirasjon :)

Svar på kommentar

 
 
HARALD PETTERSEN
Skrevet 13.10.2010 17:13 av Ola Otnes

Vil du selge de?

Svar på kommentar

 
 
ADRESSE OG TLF TIL HARALD PETTERSEN
Skrevet 14.10.2010 21:26 av Teddy Grimstad

Her er adressen og telefon nummer til Harald.

Når du ringer så hils han fra TEDDY GRIMSTAD

Harald Eldner Pettersen Kopervik

Strandgata 31, 4250 Kopervik

Mobil Telefon 95141212

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten