Plann

Del artikkelen på:
                    |     Mer

''Plannmetall'' (1983) var Planns andre plate og viste en tyngre side av bandet

Elektropopgruppe fra Oslo, startet i 1981, bestående av Kikkan Fossum (keyboards), Lillie-Ane Johansson (sang) og Ato Strato alias Thore Engen (gitar).

Engen var en av mennene bak Chrissy (Tone Senstad). Hans kumpan var engelskmannen Charles Forbes; de oppdaget henne, sto for management, backet henne på scenen og laget alle låtene til hennes debutalbum Chrissy (Sonet, 1980). Med låten «Mark My Words» vant hun Europatoppen i november samme år, og solgte over 500 000 singler i Europa, hvilket gjør den til en av tidenes mestselgende norske singler. Hun opptrådte også med Motörhead. I kjølvannet av denne satsningen var det at Plann oppsto: Engen hadde ideer for nye ting med Chrissy, og kontaktet Fossum, eks Pull Out, som på det tidspunktet spilte i The Cut.

De samlet folk til et band, og da Chrissy-prosjektet ikke ble noe av fant de frem til den unge eleven ved Manglerud gymnas, Lillie-Ane Johansson. Hun hadde både sang- og pianobakgrunn, og erfaring fra NRKs pikekor så vel som fra diverse danseband. Med på innspillingen av debutalbumet Elektra, Elektra (1982) var i tillegg bl.a. Fossums bandkollega fra Pull Out, Andrej Nebb og The Cut-trommis Arne Lund. I etterkant av utgivelsen var det imidlertid den ovenstående trioen som fremsto som Plann. Nebb ble etter hvert mer kjent som vokalist og bassist i sitt eget De Press. «Er virkelighet en drøm»/«Cherokee» ble sluppet som single. Elektropop var den beskrivelsen musikkavisene fant best, skjønt gitaren var sentral i lydbildet.

Plannmetall fra 1983 presenterte en ny og tyngre side ved Plann, stilmessig et sted mellom Kinks og Deep Purple mente en kritiker. Trommis på albumet var Ketil Stensvik, fra Aunt Mary.

Mellom de to utgivelsene fikk Johansson tid til soloalbumet Forklar farge (RCA, 1983), under artistnavnet Lillie-Ane. Fossum og Engen var med i backingbandet, mens Johansson selv sto for musikken og trakterte flygelet. De fleste av de norske tekstene var signert Dr. T.

Engen var gitarist og låtskriver i prog-bandet Lucifer Was, hvor både Johansson og Fossum var innom, Fossum var dessuten med i Plasma og Engen i Raphael. Fossum døde i 1996, og Johansson døde i 2004.

Elektra, Elektra (AB Records, 1982)
Plannmetall (RCA, 1983)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten