Sadomaoistan

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Sadomaoistan ble dannet i Tromsø i 1987, etter at bandets frontfigur og sjefsideolog Halvard Haldorsen hadde tilbragt en tid på kunsthåndverksskolen i Karasjok. Bandet flyttet kollektivt til Oslo på tampen av 80-tallet, og vakte raskt oppsikt med sine performance-aktige opptredener, der uniformer, fetisjisme, SM- og homsepolitisk innhold dannet noen av ingrediensene. Sadomaoistan var i starten forholdsvis inspirert av industrielle band som Laibach og Coil, men ble snart også oppildnet av den gryende house-kulturen i Europa.

I 1991 deltok Sadomaoistan på den første norske samleplaten med house- og techno-musikk, Nova Norvegia på Second Hand Records, der de delte rillene med bl.a. Per Martinsen, Hans Olav Grøttheim, Biosphere, Sabella Walk og Nemmelig Hemmelig. I 1993 var de med på XS To The Rave Zone, som også var en av pionér-samleplatene innen elektronisk musikk her hjemme. I 1996 deltok de på nok en samle-CD, Larmende opptog i Taushetsgata, og det var først i 1997 at de ga ut plate under eget navn. Retroskopi (1987–1997) koblet en del gamle live-favoritter med nyere materiale, og var tilegnet bassisten Ivar R. Friis som i mellomtiden var død av AIDS. Den ble også bandets svanesang.

Blant medlemmer som har vært innom Sadomaoistan finner vi ellers Tore H. Bøe fra Origami og Reidar Engesbak fra performancegruppen Genitalia. Halvard Haldorsen har i senere år vært programleder på ZTV, Metropol TV og NRK2, og ledet også reality-serien Kråkeslottet på TV3. Han er i dag musikalsk aktiv i elektropop-duoen The Machines med Bo Valentin, som i 2004 ga ut albumet Stereotypes.

Retroskopi [1987–1997] (S:M:art, 1997)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten