Saft

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Safts debut-LP, ''Saft'' (1971), var en milepæl i norsk pophistorie. Platen inneholdt bl.a. Ove Thues «So Long», «Fjøsvise», «All The Time» og Safts versjon av «Eleanor Rigby»

Singlen «People In Motion»/«Albertine Hall» vant over Slade på ''Europatoppen'' i England høsten 1971.

Samarbeidet mellom Saft og folkemusikeren Sigbjørn Bernhoft Osa ble en suksess da de spilte sammen på Ragnarock-festivalen i Oslo sommeren 1973, og de tre låtene herfra ble utgitt på single

Rockeband fra Bergen, dannet ved årsskiftet 1969–70, oppløst våren 1974. Har hatt flere gjenforeninger siden. Saft var blant de første rockebandene som sang på nynorsk («Fjøsvise» i 1971), og som blandet hardingfele med rocketakter («Halling» med Sigbjørn Bernhoft Osa i 1973). Saft skrev seg også inn i historien da de vant Europatoppen med «People In Motion» i november 1971.

Det var to utgaver av Saft, både musikalsk og medlemsmessig. Opprinnelig var det et band forankret i den nytenkende, progressive rocken fra tidlig 70-tall, men de gjennomgikk en musikalsk forandring mot folk- og countryrock da en ny besetning ble satt sammen i 1973. Begge besetningene var toneangivende i norsk rock, og samtlige medlemmer har gjort seg bemerket i andre sammenhenger helt frem til i dag.

Medlemmene av det første Saft kom fra andre etablerte bergensband: Ove Thue (vokal, gitar), Tom Harry Halvorsen (keyboards, vokal) og Trygve Thue (gitar, vokal) fra Neither Nor, Magne Lunde (trommer) fra Human Beings, og Rolf Skogstrand (bass) fra diverse – deriblant Human Beings. Det nye bandet fikk rikelig anledning til å spille seg varmt gjennom et engasjement i hippie-musikalen Hår (Hair) på Den Nationale Scene i Bergen høsten 1970. Et opptak fra forestillingen ble gitt ut på LP av Polydor like før jul 1970. Saft gjorde en prøve­innspilling av sitt egenkomponerte materiale omtrent samtidig, og den sikret gruppen platekontrakt med Polydor.

Debutalbumet Saft var den første av tre milepæler som dette bandet leverte på vinyl. Variasjonen var usedvanlig stor, med så vidt forskjellige inspirasjonskilder som progressiv rock, norske folkeviser, klassisk og heavy metal. Platens midtpunkt var «All The Time». Ove Thue hadde basert teksten på et slagord som oppsto i USA under Vietnam-krigen: «Fighting for freedom is like fucking for virginity.» Dette ble brukt som refreng, noe som ble for sterkt for BBC. Den mektige radiokanalen nektet å spille platen da den ble sendt inn som norsk bidrag til Europatoppen i mai 1971. Saft svarte med å trykke «Censored by BBC» på singlens omslag – som for øvrig viste et foto av Ove Thue i netto. Platen ble til slutt spilt, men med en pipelyd over den nevnte strofen.

Gruppens neste utgivelse var singlen «People In Motion»/«Albertine Hall», innspilt sommeren 1971, utgitt i august, og en umiddelbar suksess blant både publikum og kritikere. Platen ble valgt som Norges bidrag til Europatoppen 20. november 1971. Britene sendte sitt stolteste håp, Slade, men måtte gi tapt for kvintetten fra Bergen. Førsteplassen på Europatoppen sørget for at det europeiske Polydor-kontoret vurderte internasjonal lansering av Saft. Det sto mellom to grupper; Saft fra Norge og Focus fra Nederland. Polydor valgte til slutt sistnevnte, som i løpet av kort tid oppnådde stor suksess i resten av verden.

Skuffelsen over å tape loddtrekningen med Focus var litt av forklaringen til at den neste LP-en ble en nedtur. Hovedgrunnen til at Horn (1971) ble en sprikende plate, var imidlertid en demokratisering innad i bandet, noe som førte til at gruppens ledende låtskriver (Ove Thue) nesten ikke fikk slippe til. Horn bar således preg av lite gjennomtenkte komposisjoner, improvisering og et par instrumentale jingler. «People In Motion» sto i sterk kontrast til resten av materialet.

Etter Horn begynte Saft å gå i oppløsning. To av medlemmene bosatte seg i Oslo, Lunde kom inn på musikkhøyskolen i Århus, og det ble etter hvert vanskelig å samle hele bandet. Deres siste innspilling sammen ble likevel en liten triumf. Singlen «Working Man»/«Can You Feel It» ga en indikasjon om at en eventuell tredje LP ville blitt meget god. I stedet skilte medlemmene lag. Ove fortsatte å skrive låter, mens Trygve begynte å samarbeide med Hole In The Wall. Dette samarbeidet førte videre til en ny utgave av Saft, i og med at Trygve tok med seg tre av medlemmene fra Hole In The Wall da han gjenopptok samarbeidet med broren Ove tidlig i 1973. Disse tre var Rune Walle (gitar, banjo, vokal), Kaare Øivind Moldestad (bass) og Gunnar Bergstrøm (trommer).

Ove og Trygve følte at det var naturlig å kalle sitt nye band Saft, selv om ingen av de tre øvrige originalmedlemmene var involvert, og selv om musikkstilen nå var merkbart annerledes. Med Rune Walle i besetningen ble musikken dreiet mot amerikansk countryrock. Hole In The Wall hadde også flørtet med norsk folkemusikk og så vidt samarbeidet med mesterspelemannen Sigbjørn Bernhoft Osa. Det nye Saft rendyrket dette samarbeidet, og gjorde stor suksess da de presenterte det på Ragnarock-festivalen sommeren 1973. Tre av numrene derfra ble utgitt på en single og inkludert på neste LP, Stev, sull, rock & rull. Denne platen var et møte mellom generasjoner (Osa og Saft), kulturer (norske stev og Rolling Stones-inspirert rock’n’roll) og språk (både norske og engelske tekster). Den fikk fullt fortjent Spellemannprisen og regnes fremdeles for å være en av de beste platene som er laget innenfor norsk populærmusikk.

Dessverre varte heller ikke den andre utgaven av Saft særlig lenge. Walle og Bergstrøm hoppet av tidlig i 1974 for å starte Flying Norwegians, mens Moldestad (som også hadde vært i Human Beings) fortsatte som gitarist med flere forskjellige band. Han døde i juni 2004. Våren 1974 ble Ove og Trygve gjenforent med to av de originale medlemmene fra Saft – Halvorsen og Lunde – og sammen med bassist Håkon Vellesvik startet de Brødrene Thue’s Danse Ensemble. Den første LP-en laget som Brødrene Thue var en fortsettelse av Saft, siden noe av materialet var komponert så tidlig som i 1972. Fire av låtene fra albumet ble derfor inkludert på samleplaten Saft 1971–1996 da gruppens historie skulle oppsummeres.

Saft har ved flere anledninger hatt gjenforeningskonserter, og det har alltid vært med den første besetningen. Gruppen var sporadisk samlet gjennom et helt år i forbindelse med utgivelsen av Saft 1971–1996. I løpet av februar 1997 gjorde de også sine første innspillinger sammen på 25 år; for Ove Thues fotball-CD Eg e Brann-fan.

Saft (Polydor, 1971) (Karussell, 1973)
Horn (Polydor, 1971)
Stev, sull, rock & rull (Philips, 1973)
The Best Of Saft (Philips, 1974) samleplate
Saft 1971–1996 (Polydor, 1996) dobbel samle-CD
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten