Salhuskvintetten

Del artikkelen på:
                    |     Mer

«Gryta hennar mor» (1965) var Salhuskvintettens signatur-låt og en av de mest spilte låtene på radio på 60-tallet

''Viser ved vegkanten ''(1971) var Salhuskvintettens siste LP, og de fleste sangene var som vanlig skrevet av Monrad Holm Johnsen (musikk) og Josef G. Larsen (tekst)

Vokalkvintett fra Salhus utenfor Bergen, dannet i 1950 av Monrad Holm Johnsen (vokal, mandolin). Salhuskvintetten erobret Vestlandet på 60-tallet med sine fengende viser og muntre opptredener.

Monrad Holm Johnsen kom fra Sandviken til Salhus på 30-tallet, og ble en aktiv person både i idrettslaget og det lokale mannskoret. Til en revy på tampen av 40-tallet satte Holm Johnsen sammen en oktett bestående av tre kvinner og fem menn, seg selv inkludert. Etter revyen luftet han ideen om å gjøre gruppen til en aktiv hobby. De tre kvinnene trakk seg, men de fire karene ville gjerne fortsette. De fire var Ole Mjelde, Karl Sjursen, Birger Martinussen og Lars Kalvik. Til å begynne med hadde ikke kvintetten noe navn. På folkemunne gikk den gjerne for Cowboy-gjengen eller Salhus Cowboys, og en stund ble navnet Salhus Caballeros brukt. Fra og med 1950 het gruppen Salhuskvintetten, med det lett kryptiske Olkabilamo som undertittel. Dette var det Holm Johnsen som fant på: Han satte det sammen av de to første bokstavene i hvert av medlemmenes fornavn.

Gjennom hele 50-tallet opptrådte Salhuskvintetten ved sporadiske anledninger, og alltid på den årlige revyen i Salhus. En opptreden på lokalradioen høsten 1962 skulle snu opp-ned på tilværelsen for de fem karene. De fremførte en folketone fra Hardanger som Holm Johnsen hadde satt tekst til, «Singel og sand», og dette førte til at folk begynte å ringe. Ryktet om den muntre sangkvintetten nådde til slutt plateselskapet Norsk A/S Philips. Innspillingssjefen der, Rolv Wesenlund, tente på ideen om å dra til Bergen for å spille inn en strilekvartett, og sørget for at Salhuskvintetten fikk kontrakt med plateetiketten Philips.

Omtrent over natten ble de fem godt voksne karene popstjerner. «Singel og sand» solgte mer enn 30 000 eksemplarer, og lå på VG-lista i 27 uker. Suksessen ble fulgt opp med 20 singler i løpet av det neste tiåret, blant dem «Fiskarlåt» (1963), «Gryta hennar mor» (1965) og «Da ska’ bli andre boller når papen kjem heim» (1967). «Gryta hennar mor» står i en særstilling – dette er en vise som fremdeles vekker sterke følelser og minner, og den var i flere år den mest spilte platen på radio i Hordaland. Salgstallet passerte 38 000 eksemplarer.

Etter 23 år, 21 singler og fem LP-er valgte Salhuskvintetten å gi seg. Grunnen var enkel: De fem karene var godt voksne menn som ikke lenger orket å ofre hele fritiden til en krevende hobby. Gruppens siste offisielle opptreden var i TV-programmet Husker du? i oktober 1973. Ved vareopptellingen samme år, kunne kvintetten skryte av å ha solgt 160 000 plater. Monrad Holm Johnsen forsatte å lage viser sammen med tekstforfatter Josef G. Larssen, bl.a. for Kari og Ivar Medaas, Stanley Jacobsen og 3 Busserulls.

Salhuskvintetten stilte senere opp ved spesielle anledninger, siste gang i 1986 i TV-programmet Syng med oss. Siden den gang er tre av medlemmene gått bort: Birger Martinussen i 1997, Monrad Holm Johnsen i 1998 og Lars Kalvik i 2000. Sangene til Salhuskvintetten har vist seg å være slitesterke. Fremdeles er det nye generasjoner som lærer seg tekstene utenat, og gruppens humørfylte stil har inspirert flere etterfølgere fra Salhus, blant dem Vinskvetten og Salhus-Pinsetten.

Salhuskvintetten (Philips, 1968)
Viser fra vest (Fontana, 1969)
Vi kjem att … (Philips, 1969)
Vestlandsviser (Fontana, 1971)
Viser ved vegkanten (Philips, 1971)
Dei beste frå Salhuskvintetten (Philips, 1977) samleplate
20 beste (Tylden & Co., 2000) samleplate
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten