Sanden, Cato

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Cato Sandens første soloplate ''Cato Sanden'' (1984), ble spilt inn i Grieghallen studio i Bergen

Vokalist, gitarist, komponist og produsent, 20.02.1954–03.05.05, fra Bergen. Cato Sanden bidro i sterk grad til at countrymusikken ble akseptert i Norge på 80-tallet. Han var en av drivkreftene i Flying Norwegians, har mottatt to Spellemannpriser for egne plater, og har vært produsent for en rekke artister fra både inn- og utland.

Cato Sanden var med å starte Flying Norwegians i 1974. Han sluttet to år senere, men kom en periode tilbake til bandet i 1978 før han valgte å ta seg en pause fra det aktive turnélivet. Etter noen år med forskjellige lokale band, deriblant Kystbandet, som han laget en single med, sikret han seg kontrakt med Plateselskapet som soloartist. Debuten Cato Sanden fra 1984 ga ham Spellemannprisen, mens oppfølgeren Living Today gjorde ham landskjent takket være låten «Let’s Go For Freedom». Album nummer tre, Once A Hero, ble produsert av Åge Aleksandersen, og ga Sanden Spellemannprisen for andre gang.

Etter en norskspråklig plate, Skål for dette landet (1989), dro Sanden til Nashville for å starte et samarbeid med den amerikanske countryartisten Laurie Lewis. Det viste seg at de var i slekt, og de første musikalske fruktene fra samarbeidet ble inkludert på albumet My Country. Neste utgivelse var en samleplate, der Hilde Heltberg deltok på den ene av to nye innspillinger. De to gjorde også en duett, «Sang til månen», på hyllestalbumet til Åge Aleksandersen, Æ. Sandens kontrakt med Plateselskapet gikk ut i 1993, og han valgte å gi ut sin neste plate på eget selskap. Med seg på New Steps (1993) hadde han tre av sine gamle makkere fra Flying Norwegians; Rune Walle, Jarle Zimmermann og Gunnar Bergstrøm. Dette ga spiren til en gjenforening av det legendariske countryrockbandet.

Sanden var med på gjenforeningen av Flying Norwegians i 1994, og brukte mye av de tre neste årene til konserter og plateinnspilling med dem. Etter 1997 satset han igjen som soloartist, nå med amerikaneren Michael J. Smith som fast tekstforfatter. Parallelt med dette jobbet han som produsent og låtskriver for andre artister i sitt studio på Askøy utenfor Bergen. Blant hans mange klienter var Bjørn Jens, Edel Ellingsen og OJ Hanssen. Han døde i mai 2005, bare dager etter en gjenforeningskonsert med Flying Norwegians.

Cato Sanden (Plateselskapet, 1984)
Living Today (Plateselskapet, 1986)
Once A Hero (Plateselskapet, 1987)
Skål for dette landet (Plateselskapet, 1989)
My Country (Plateselskapet, 1991)
Best Of Cato Sanden (Plateselskapet, 1992)
New Steps (Casa Music, 1993)
Crossroads Of My Life (Dialog Foss, 1999)
Cross My Heart (Showtime Records, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten