Scandinavia

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Dansebandet Scandinavia bygger på musikere fra bandet Katho og Torry Enghs, og har siden første plate i 1988 hatt jevne salgstall på alle utgivelsene sine på over 20 000 eksemplarer

Danseband fra Oslo, dannet i august 1988 av garvede musikere fra andre band. Formålet var å skape en klar identitet med høyt musikalsk nivå, og med egenkomponert materiale. Scandinavia har siden starten hørt til eliten blant norske danseband, med jevne salgstall på rundt 20 000 per utgivelse.

Scandinavia ble startet da Katho ble reorganisert. Dette skjedde sommeren 1988, da Tore Halvorsen sluttet i Katho for å begynne i Ole Ivars. Fire av de øvrige medlemmene bestemte seg for å fortsette samarbeidet, men under et annet navn. De fire var Steinar Storm Kristiansen (keyboards, vokal), Finn Jacobsen (gitar), Pål Fuglseth Tautra (bass, vokal) og Ronny Jakobsen (trommer). De slo seg sammen med to medlemmer fra Torry Enghs, Bjørn O. Jensen (saksofon, vokal) og Terje Mårstad (vokal) og døpte det nye bandet Scandinavia.

Bandet debuterte på plate allerede i september 1988 med en nyinnspilling av den største slageren til Katho, «Dagen er din», komponert av Kristiansen, som også står for det meste av gruppens øvrige materiale. Gjennom de neste 13 årene kom det en ny plate omtrent hvert år, og alle oppnådde høye salgstall. Et konsertopptak gjort i Hollywood Palladium i Los Angeles foran et norsk publikum, ble utgitt på platen De aller beste «live» i 2001. For denne fikk gruppen Spellemannprisen.

Etter et par års platepause vendte Scandinavia tilbake med en storsatsing i Sverige. Høsten 2003 kom forsmaken i form av to singler som oppnådde fine plasseringer og mye radiospilling, og i januar 2004 ble albumet Tänd ett ljus i fönstret lansert av det svenske selskapet Scranta. Albumet inneholdt 14 originale låter, og befestet Scandinavias posisjon som et av de ledende danseband i nettopp Skandinavia.

Med unntak av vokalistplassen har besetningen i Scandinavia vært stabil siden starten i august 1988, noe som kanskje er rekord i norsk dansebandsammenheng. Terje Mårstad sluttet etter to plater og ble etterfulgt av Rune Rudberg, som deltok på tre album. Kjetil Norfjeld ble ny vokalist i 1994 og sang på to plater, før Rudberg vendte tilbake igjen for albumet Sammen igjen i 1996. Gruppens fjerde vokalist, Erik Johansen, ble hentet fra Gluntan i 1997, og han ble værende til høsten 2004 da Rudberg kom tilbake for tredje gang.

Scandinavia (Mariann, 1988)
Scandinavia 2 (Mariann, 1990)
På oppfordring (Mariann, 1991)
Scandinavia 3 (Mariann, 1992)
Scandinavia 4 (CNR Records, 1993)
Julefest med Scandinavia (CNR Records, 1994)
Scandinavia 5 (CNR Records, 1994)
Sammen igjen (Norske Gram, 1996)
En plass i mitt hjerte (Norske Gram, 1997)
Christmas Songs (Norske Gram, 1998)
Gode venner (United Music, 2000)
De aller beste «live» (United Music, 2001) konsertplate
Tänd ett ljus i fönstret (Scranta, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten