StarGate

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Produksjonsteam med base i Trondheim, bestående av låtskriverne og produsentene Tor Erik Hermansen fra Askim, Mikkel Storleer Eriksen fra Trondheim og Hallgeir Rustan fra Støren. StarGate har satset for fullt på det kommersielle popmarkedet, og har oppnådd solide listeplasseringer – spesielt i Storbritannia.

Rustan spilte bass i rockebandet Roxanne og keyboard i Stage Dolls, mens Eriksen i 1992 startet Criminal Records for å gi ut den 12 år gamle trønderrapperen Ståle Stiil. De fikk deretter suksess med musikk for Stella Getz og Hanaumi, og etablerte StarGate Studios AS samtidig som de bygget nytt studio på Tiller i Trondheim i 1996. Hermansen var da artist- og repertoaransvarlig i Warner Music Norway, med ansvar for artister som Deepika, Multicyde og Noora. Han sa opp Warner-jobben i 1998, for å satse for fullt på StarGate.

Trioen knyttet kontakter i Storbritannia, og fikk sitt store gjennombrudd med musikk for det TV-skapte bandet S Club 7. I september 1999 gikk S Club 7 inn på førsteplass på den britiske singlelista, mens debutalbumet solgte til trippel platina. StarGate fulgte opp med nok et TV-band, Hear'Say, og det endte med det raskest selgende debutalbumet i britisk musikkhistorie. Artistene sto deretter i kø for StarGate-touchen, og i 2001 rangerte musikk­avisa New Musical Express StarGate til en sjetteplass på lista over verdens beste produsenter.

Fra 1998 til 2002 økte StarGate omsetningen fra 1,6 til rundt 15 millioner kroner, og blant trioens rundt 30 britiske topp ti-singler finner vi «Sorry Seems To Be The Hardest Word» av Blue og Elton John, «Day & Night» med Billie Piper, «S Club Party» med S Club 7, «One Night Stand» med Mis-Teeq og «Show Me The Way To Your Love» med Hear’Say. De har videre laget låter for Atomic Kitten, Beenie Man, Sisqó, Cher, Stephen Gateley fra Boyzone, Samantha Mumba og Cleopatra, og har remikset låter for artister som Mariah Carey, En Vogue, Eve, Lil’ Kim, Brandy, Nelly, Toploader, The Brand New Heavies, Angie Stone og Mary J. Blige.

Hjemme i Norge har StarGate holdt en lavere profil. Tidlig i karrieren jobbet de med artister som Noora, ►Multicyde, Van Eijk, Sissel Kyrkjebø og Cape, mens det de siste årene mest har vært snakk om bandet StarGate – med Anne Judith Wiik fra Soda som vokalist. Det var planer om et album allerede i 2001, men foreløpig er det bare sluppet to singler, «Easier Said Than Done» og «Wilder», på det britiske plateselskapet Telstar.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten