Syngende Husmødre, De

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Alle platene til De Syngende Husmødre solgte jevnt over like godt og til sammen ble det solgt over 500 000 plater, likevel var de aldri på hitlistene!

Sangkvintett startet i 1975 av Ragnhild Mikkelsen (senere Johnsen). I 1975 ble den 24 år gamle Ragnhild Mikkelsen spurt om hun ville være med på syklubb i hjembygda Ådalsbruk i Løten kommune. Det syntes hun var en dårlig idé, men ytret at hun heller ville møtes for å synge gamle, koselige slagere. Gruppen ble altså til som en alternativ klubb, og besto ellers av Paula Bysveen (senere Kristiansen), Aud Vold (senere Røgeberg), Ruth Melvold og Hjørdis Hansen. Medlemmene var fra 4–5 til 20 år eldre enn Mikkelsen, med Hansen som den eldste. Mens Ragnhild Mikkelsen spilte trekkspill, trakterte de øvrige hver sin gitar. Med flerstemt sang i tradisjonell stil, begynte eventyret lokalt, fikk stadig større oppmerksomhet og ble oppdaget av skillingsvisemesteren Per Johan Skjærstad, mannen bak Frem fra Glemselen-serien.

Skjærstad presenterte damene for Arne Bendiksen, som umiddelbart falt både for deres jordnære sjarme og deres egne vokalarrangementer. Nesten uten promosjon solgte debutplaten De syngende husmødre (1978) umiddelbart til gull (som den gang var 50 000 eksemplarer). Til sammen ga gruppen ut sju plater hos Bendiksen frem til 1984. Repertoaret besto utelukkende av gamle, norskspråklige slagere som «Marina», «Gamle Svarten», «Midnattssolens land» og «Zanzibar», mens La oss leve for hverandre (1981) – bortsett fra tittelmelodien – består av kjente og populære kristne sanger som egnet seg godt til en sangstil som kunne minne om Frelsesarmeens. Alle platene solgte jevnt over like godt, og til sammen ble det solgt over 500 000 plater med De Syngende Husmødre, noe som gjør at de rangerer svært høyt på lista over landets mestselgende artister på 80-tallet. Ved siden av det norske salget var de svært populære på Færøyene, der de ble mottatt som superstjerner i 1983.

De kom nesten ikke på hitlistene, fordi de stort sett solgte utenfor de sentrale bybutikkene listene baserte seg på, og de opptrådte bare to ganger på TV, hos Odd Grythe i Husker du? og i sommershowet Sommerteltet. Da de ga ut sin siste plate hos Bendiksen, Kjent og kjært (1984), hadde Paula Bysveen sluttet og interessen hos damene var ved å ebbe ut. De holdt det likevel gående lokalt til midt på 90-tallet og ga ut en lokal plate i 1990, nå som trio. Ragnhild Johnsen, som hun nå heter, er fortsatt aktiv som musiker og synger til underholdning og dans, mens hun akkompagnerer seg selv på trekkspill.

De syngende husmødre (Flower, 1978)
Lukk opp din hjertedør (Flower, 1979)
Husmødrenes Favoritter (Triola, 1980)
Den ros du ga meg (Triola, 1980)
La oss leve for hverandre (Triola, 1981)
De tusen sjøers land (Triola, 1982)
Kjent og kjært (AB Records, 1984)
Hvite roser fra Athen (Studio 19, 1990)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten