Syversen, Rolf

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Trekkspilleren Rolf Syvertsen har skrevet navnet sitt inn i norsk jazzhistorie, bl.a. med innspillinger som «Svarte-Per» (1942)

Trekkspiller og pianist, 06.05.1920–07.05.1987. Syversen studerte klaver med Kristian Hauger og Erling Westher, og fikk trekkspillundervisning av Ottar Akre. Som 16-åring gjorde han seg bemerket under Nordens Grand Prix på trekkspill i 1936 i Stockholm, der han ble nr. 2, etter legendariske Viljo Vesterinen. Senere skulle han få ry som en av Norges dyktigste trekkspillere, ikke minst på grunn av sin musikalske allsidighet. Syversen var tidlig aktiv som musiker på plateinnspillinger, og hadde et langt samarbeid med Jens Book-Jenssen, bl.a. på Book-Jenssens mange turneer. Fra 1946 til 1949 var han kapellmester på Chat Noir, og fra 1949 medlem at Sy-We-La-kvintetten. I 1953–69 var han innspillingssjef i Norge for platemerkene Odeon, Columbia og His Masters Voice, og fra 1969 var han repertoarsjef i EMI Norsk a/s. Syversen var en ofte benyttet akkompagnatør for mange av de mest kjente norske artistene, og i en årrekke fast pianist i radiounderholdningsprogrammer og i NRKs TV-program Husker Du?. Mange av hans komposisjoner ble kjente slagere. Det er vanskelig å trekke frem en enkelt komposisjon fremfor andre, men den melodiøse valsen «Østenfor sol og vestenfor måne», som sangeren Reidar Andresen fremførte til Juul Hansens tekst, er en av slagerne han ble kjent for. For Telefunken/Musica og svenske Sonora gjorde han trekkspillsoloinnspillinger, og innspillinger med forskjellige orkestre som Rolf Syversen og hans solister, Rolf Syversens Trio, Rolf Syversens Ensemble, Rolf Syversens Kvartett, Rolf Syversens Kvikkband, Rolf Syversens Kvintett, Rolf Syversens Musette-ensemble, Rolf Syversens Populærorkester, Rolf Syversens Tango-orkester og Rolf Syversens Swingtrio. I tillegg medvirket han som studiomusiker i andres orkestre (bl.a. ved mange av Oddvar Nygaards plateinnspillinger), og var en aktiv dansemusiker i mange år. Han har også skrevet navnet sitt inn i norsk jazzhistorie, bl.a. med innspillingene av «Svarte-Per» (1942), «Rytmefeber» (1943) og «Medium» (1943). Også som pedagog gjorde Syversen seg gjeldende, bl.a. kom trekkspillskolen Så spiller vi trekkspill i 1945. Den representerte en vesentlig forbedring av til dels gammeldagse lærebøker som til da var å få, bl.a. ved at den ga innføring i moderne dansemusikk.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten