Tang Wa, Svein

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Omslaget på Svein Tang Was single «Arbeidsløyså»/«Ongane» (1979) er et selvportrett. Singlen var en forsmak på debut­albumet ''Toffa''

Vokalist, tekstforfatter, komponist og billedkunstner, f. 06.04.1946 i Stavanger. Svein Tang Wa er en markant skikkelse i det rogalandske kulturbildet. Han er mest kjent for sitt samarbeid med Stavangerensemblet, samt soloplaten Hørr gjøken fra 1998.

Til tross for sitt eksotiske navn og sin kinesiske bestefar, er Svein Tang Wa en ekte stavangergutt. Visene hans bærer i aller høyeste grad preg av hans tilhørighet til byen og omgivelsene. Han er utdannet ved Bergen Kunst- og Håndverkskole som grafiker, og er selv ansvarlig for omslagene som pryder plateutgivelsene.

Debutalbumet Toffa (1980) var et musikalsk portrett av 50-tallets Stavanger, fylt av den kjærlighet og sarkasme som preger Tang Was forhold til sin egen by. Gjennomgangsfiguren Toffa var en prototyp av den stavangerske gategutten fra artistens egen barndomstid. Gunnar Roaldkvam sto for de fleste av tekstene, mens Tang Wa komponerte all musikk. Blant medhjelperne i studio var Anders Bru og Reidar Larsen.

Med unntak av Tang Was revy i 1986, med arrangementer av Eivin One Pedersen, kom det ikke noen ny plate fra Svein Tang Wa før i 1998. Det var venner rundt ham, både i musikkmiljøet og i NRK Rogaland, som overtalte den beskjedne trubaduren til å gå i studio og spille inn noen av de mange visene sine. Blant disse vennene, som også deltok på innspillingen, var Reidar Larsen, Stene Osmundsen (fra The September When) og Øyvind Staveland (fra Vamp). Resultatet, Hørr gjøken, ble utropt til årets beste norske album i 1998 av NRK P1.

Toffa (Mai, 1980)
Tang Wa’s revy (Eget selskap, 1986)
Hørr gjøken (Montax, 1998)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten