Unit Five

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Unit Fives debutsingle «Nordlending» ble en kjempesuksess, og fulgt opp av debut-LP-en ''Æ e' nordlending æ!'' i 1978.

I 1981 kom Unit Five på andreplass i ''Melodi Grand Prix'' med låten «Lei mæ hjem».

Samleplaten ''Vit at jeg elsker deg'' (1991) inneholdt sanger fra alle Unit Fives utgivelser.

Popgruppe dannet i Hammerfest i 1970 og oppløst i 1982, gjenforent i 2001. Unit Five var ledende i den nordnorske bølgen som herjet landet fra 1977 og noen år ut på 80-tallet. I denne perioden var gruppen også blant landets mest populære plateartister. Ledet av vokalist og låtskriver Tore Hansen ble Unit Five kjent for sine friske tekster med nordnorsk vinkling, og fengende melodier som oppfordret til allsang.

Tore Hansen var bandets låtskriver og frontfigur gjennom hele karrieren. Han snakket også med store bokstaver til pressen, noe som gjorde ham til et yndet intervjuobjekt. Den såkalt seriøse rockepressen var imidlertid ikke nådig mot så folkelige artister som Hansen og Unit Five, uten at det gikk utover gruppens popularitet. De solgte mer enn 250 000 plater, alle med en oppskrift basert på selvsikkerhet og stoltheten over å synge poprock på dialekt.

Unit Five bar navnet Tass fra starten i 1970 og frem til 1975. Det året skiftet gruppen navn til Unit Four, og deretter Unit Five da Tore Hansen vendte tilbake (han var med å starte Tass). Foruten Hansen besto bandet nå av Kjell Arnesen (tangenter), Finn Remen (bass) og Rune Akselsen (trommer). Bandet manglet imidlertid gitarist, og ved en tilfeldighet ble bergenseren Tore «Totto» Knudsen innlemmet i 1976: Unit Five var på vei gjennom Telemark da de tok opp en haiker med gitar på ryggen. Knudsen hadde spilt med bl.a. The Stringers, og i løpet av ti minutter var han blitt en del av Unit Five.

En opptreden på TV sankthansaften 1977 sørget for at bandet fikk platekontrakt med Talent. Debutsinglen «Nordlending» ble en braksuksess, etterfulgt av albumet Æ e’ nordlending æ! høsten 1978. Suksessen fortsatte med album nummer to, From Gokk With Love (1979), hvor Hansen elegant ironiserte over «urbane» nordmenns stereotype oppfatning av nordlendinger. Produsent for begge disse platene var Ola Johansen.

Knudsen, som døde i februar 2003, sluttet i Unit Five etter From Gokk With Love. Gruppen mistet dermed en viktig brikke, men fant en god etterfølger i Jimmy Iversen (gitar). Suksessen fortsatte med Ængel med skit på vingan i 1980, hvor «På hver sin kant av landet» var inkludert. Denne og neste LP, Under stjerna, var produsert av Jonas Fjeld og Bent Bredesen, noe som gjorde at bandet fikk et mer rockete lydbilde. Med denne musikalske utviklingen kom det som en overraskelse på mange at Unit Five stilte opp i Melodi Grand Prix 1981. Gruppens bidrag «Lei mæ hjem» ble nummer to etter «Aldri i livet» med Finn Kalvik.

Unit Five oppnådde høye salgstall for fem plater på like mange år, men etter den treffende titulerte Høy tid (1982) begynte det å rakne. Trommeslager Rune Akselsen hoppet av, og selv om Egon Olsen ble hentet inn gikk det ikke lang tid før bandet ble oppløst. Tore Hansen forsøkte seg som soloartist og var også programleder i TV (bl.a. Videoteket). På 90-tallet konsentrerte han seg mer om jobben som leder for Norsk Artistforbund, der norske artisters rettigheter står i fokus.

Unit Five gjorde sporadiske gjenforeningskonserter på 90-tallet, og i 2001 ble det såpass alvorlig at de spilte inn en ny sang («Alle som stakk innom») til samleplaten Takk for alt. Igjen var det duket for suksess for det humørfylte bandet fra nord. Parallelt med dette fikk Jenny Jenssen og Septimus suksess med Unit Five-sangen «Vit at jeg elsker deg» – med Tore Hansen som gjestevokalist. Comebacket ble komplett i 2004 med albumet Langt til Hollywood med Hurtigruta, innspilt året i forveien med samme besetning som i 1983: Hansen, Arnesen, Remen, Iversen og Olsen.

Æ e’ nordlending æ! (Talent, 1978)
From Gokk With Love (Talent, 1979)
Ængel med skit på vingan (Talent, 1980)
Under stjerna (Talent, 1981)
Høy tid (Studio B, 1982)
Unit Five’s beste! (Grappa, 1983) samleplate
Vit at jeg elsker deg (Sonet, 1996) samleplate
Takk for alt (Norske Gram, 2001) samleplate
Langt til Hollywood med Hurtigruta (HitSongs, 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

1 lokal kommentar til denne artikkelen

 

 
 
GOOGLE ER TINGEN
Skrevet 27.04.2009 09:52 av Johnny Songlover

Check it out:

http://nortabs.net/tab/220/

Svar på kommentar

Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten