Vamp

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Vamps andre plate ''Horisonter'' (1994) solgte til gull. Staveland og Toft sto for de fleste melodiene og Kolbein Falkeid for mesteparten av tekstene.

På ''En annen sol'' (2000) hadde Vamp en imponerende samling gjestevokalister: Anne Grete Preus, Morten Abel, Odd Børretzen, Ole Paus, Frode Rønli, Rita Eriksen, Bjør Eidsvåg, Kirsten Bråten Berg, Jan Eggum og Herborg Kråkevik.

Moderne folkemusikkgruppe fra Haugesund, startet i 1991. Vamp er kanskje Norges fremste eksponenter for popularisering og videreføring av folkemusikk kombinert med viser og rock. Gruppen har skapt en helt særegen stil basert på norske og keltiske toner og latinamerikanske rytmer. Gjennom sitt samarbeid med forfatteren Kolbein Falkeid har Vamp satt en ny standard innen norsk populærmusikk.

Vamp ble til ved at Øyvind Staveland banket på hos en av naboene sine, dikteren Kolbein Falkeid, en vårdag i 1991. Staveland spurte om Falkeid aller nådigst kunne låne bort noen av diktene sine til Stavelands melodier. Dette ble starten på et samarbeid som har avstedkommet noen av de viktigste platene som er laget i Norge. Etter at Falkeid hadde sagt seg villig til å samarbeide, gjorde Staveland alvor av en idé han hadde fått sammen med gitaristen Torbjørn Økland på et hotellrom på Bryne: Å sette sammen et ensemble som skulle skape noe helnorsk basert på impulsene som lå og duppet langs kysten. Keltisk, latinamerikansk og norsk ble rørt sammen, og resultatet ble Vamp.

Debutkonserten fant sted i Haugesund en høstkveld i 1991. De fem på scenen var Øyvind Staveland (fele, fløyte, vokal), Torbjørn Økland (gitar, mandolin), Jan Ingvar Toft (vokal, gitar), Carl Øyvind Apeland (bass, gitar) og Erling Sande (trommer). I salen satt en stolt Kolbein Falkeid og proklamerte at det han hørte var fantastisk. Plateselskapet MajorStudio var enig, og året etter befant Vamp seg i studio for å spille inn sin første CD. Resultatet ble Godmorgen, søster (1993), som umiddelbart ble utropt til et av tidenes beste debut­album i Norge. Blant innholdet var klassikere som «Tir n’a Noir» og «Hallo – Adjø». Platen solgte 25000 og ble tildelt Spellemannprisen.

Oppfølgerne Horisonter (1994) og 13 humler (1996) solgte også til gull, og sistnevnte fikk Spellemannprisen. Et konsertopptak gjort på Folken i Stavanger i 1996 sørget for at også folk som aldri hadde sett gruppen «live» skjønte at Vamp var et fantastisk konsertband. Gruppen var nå redusert til en kvartett, etter at Erling Sande hadde takket for seg. Flua på veggen (1998) ble en ny storselger og ga gruppen den tredje Spellemannprisen. Et svært vellykket tiår ble oppsummert på samleplaten Ei med alt i 1999.

Vamp fikk et alvorlig slag for baugen da Jan Ingvar Toft valgte å gi seg i 1999. Med hodene hevet gikk de likevel i gang med et ambisiøst prosjekt som var planlagt allerede før Toft sluttet: Gruppen inviterte noen av landets beste og mest kjente artister til å delta på hver sin innspilling. Herborg Kråkevik, Rita Eriksen, Anne Grete Preus, Kirsten Bråten Berg, Morten Abel, Ole Paus, Odd Børretzen, Jan Eggum, Bjørn Eidsvåg, Leif Ove Andsnes og Frode Rønli (fra Stavangerensemblet) takket alle ja til å delta på dette historiske prosjektet. Til og med Jan Ingvar Toft stilte opp for sine gamle venner. I tur og orden ble artistene fraktet ut til det forblåste Ryvarden fyr i havgapet utenfor Haugesund, der de fikk én dag hver til å levere sitt bidrag.

Det resulterende albumet, En annen sol, fikk en storslagen lansering med kjempekonsert i Oslo 22. september 2000, der hele gjestegjengen deltok. Innspillingen på Ryvarden fyr var filmet, og et program med opptak derfra ble vist på NRK1 i forkant av utgivelsen. Lanseringskonserten i Oslo ble også vist på TV. En annen sol ble Vamps største suksess, både kunstnerisk og kommersielt, og på den påfølgende turneen hadde gruppen med seg Rita Eriksen og Bjørn Eidsvåg som gjesteartister.

Suksessen til tross; fortsatt gjensto jobben med å erstatte Jan Ingvar Toft. Løsningen lå i venneflokken: Vidar Johnsen hadde vokst opp med flere av medlemmene i Vamp, og han gled naturlig inn i gruppen som både vokalist og komponist. Månemann ble også innspilt på Ryvarden fyr. Mick O’Brien deltok på irsk sekkepipe, mens ny inspirasjon ble hentet fra Sverige, gruppen spilte inn sin versjon av «Men går eg øve engene» av Nils Ferlin og Leif Strand. Månemannen (2002) ble mottatt med strålende omtaler og sørget for ny suksess.

Vamp har i tillegg til Spellemannprisene mottatt Prøysenprisen og Gammlengprisen. De har solgt mer enn 250 000 plater.

Godmorgen, søster (MajorStudio, 1993)
Horisonter (MajorStudio, 1994)
13 humler (MajorStudio, 1996)
Folken (MajorStudio, 1996) konsertplate
Flua på veggen (MajorStudio, 1998)
Ei med alt (MajorStudio, 1999) samleplate
En annen sol (MajorStudio, 2000)
Månemannen (MajorStudio, 2002)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten