Werner, Olav

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Olav Werner med «Hør lille pike». Werner startet som slagersanger, men tidlig i sin sangkarriere gikk han over til et religiøst repertoar

Sanger, 29.07.1913–10.03.1992, født på Modum. Werner startet som slagersanger, men tidlig i sin sangkarriere gikk han over til et religiøst repertoar. Han studerte sang med Sigurd Hoff ved Musikkonservatoriet i Oslo, og med Erik Herseth. Werner ble for mange en kjent og kjær stemme i NRK, med utallige opptredener i Ønskekonserten, og som medvirkende i program der han sang religiøse folketoner og romanser. Han sang også i operaoppsettinger, bl.a. i A. Eggens Cymbelin på Nationaltheat­ret, og har gitt konserter i Skandinavia, England og Tyskland.

Høsten 1945 fikk Olav Werner sin konsertdebut i Margaretakirken i Oslo. I årene som fulgte, ble det en lang rekke kirkekonserter, og i over 300 av konsertene var han ledsaget av organisten Rolf Holger. Som plateartist debuterte han som slagersanger for Columbia med valsen «Det lyser i et vindu» (1938). Det skulle bli flere hundre plater, 78-plater, singler og LP-er. Fra slagerperioden hans huskes spesielt alle Hawaii-melodiene. I norsk populærmusikkhistorie var det en periode på 30- og 40-tallet da alle skulle lytte til smektende Hawaii-toner, ledsaget av romantiske tekster. En av dem som solgte mest, var «Under svaiende palmer»/«Mitt paradis» (Odeon), der Werner sang sammen med Eva Bereng til Guttorm Frølichs Hawaiiorkester. Andre populære slagere som ble sunget inn av Werner, var filmmelodiene «Te Quero» og «Vår melodi». De religiøse sangene hans hadde et stort publikum, både i perioden med 78-plater, og senere med singler og LP-er. Blant LP-ene hans kan nevnes «Kom til den hvitmalte kirke» (Emidisc) og «Glade Jul» (Odeon), sistnevnte sammen med Sølvguttene. Av enkeltsanger huskes kanskje best «Stjernesangen», «Den hellige stad» og «Det er makt i de follede hender» – alle gjengangere i NRKs Ønskekonserten. I 1987 utga han en kassettbok med mange av sine innspillinger (Olav Werner – et liv i sang). Her er 62 av hans sanger fra perioden 1938–87 bundet sammen med samtaler og intervjuer, og ledsaget av et bokbilag med bilder og tekst.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten