Wilson, Earl

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Earl Wilson startet det legendariske Little Earl & The Sapphires på 60-tallet. I 1970 ga han ut solo-LP-en ''Live At The Studio''. Neste plate kom 25 år senere

Musiker, skuespiller og danser, f. 28.06.1938 i New York, kalles også Little Earl. Han kom til Norge med bandet sitt i 1964 og ble hyret inn som skuespiller og danser på Det Norske Teatret, men det er som soul-tolker han vil bli husket. Wilson startet det legendariske soulbandet Little Earl & The Sapphires, som i hovedsak besto av musikere fra et navnløst band som øvde på Club 7, og fra gruppen The Bats, som kom så langt at de fikk en opptreden på TV. Besetningen var Tommy Merg og Nils Bjørness på gitarer, Svein Hansen på bass, Tom Karlsen på trommer, Arild Wickstrøm på orgel, og en blåserekke bestående av Calle Neumann (altsax), Knut Riisnes og Alf Kjeldman (begge på tenorsax) og Hans Petter «Stan» Knudsen (barytonsax). Bandet rakk en tysklandsturné i 1966, og var blant de første soul/R&B-bandene som turnerte der. På platefronten gjorde de tre singler, «Don’t Play That Song», «Papa’s Got A Brand New Bag», og «I Can’t Believe It», den siste utgitt som Little Earl and The Sapphires, de to første fra 1966 kom som The Sapphires. Dessuten backet bandet ►Wenche Myhre på singlen «Love A Go-Go», før de ble oppløst i 1968.

De fleste musikerne i The Sapphires fortsatte med musikk, i rockesammenheng er avdøde Tom Karlsen den viktigste, som trommeslager i bl.a. Dream. Hans Knudsen har senere skrevet bøker om forfatterne Rudolf Muus og Sverre Vegenor.

Wilson dannet bandet Club 7 Explosion i 1968, som bl.a. inkluderte Inger Lise Andersen (senere Rypdal) en periode. Han utga sin første solo-LP i 1970, og var på turné med gruppen Satan’s Horn i Polen tidlig på 70-tallet. Han skrev samtidig musikk til filmene All Day – All Year og We Conserve – You Serve, i tillegg til at han sto bak både musikk og idé til flere balletter.

I 1995 skrev han musikk til og medvirket i fjernsynsserien Sommerfugl, og samme år utga han også sin andre CD, Blues For All Seasons. Han har senere sunget i bandet Soul Train, som ikke har utgitt plater.

Little Earl Wilson Live At The Studio (Auto/Grip, 1970)
Blues For All Seasons (EW, 1995)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten