Kulturentusiaster med Operafestival i Oslo

Lørdag 9. september kl. 16 åpner kulturminister Trond Giske hovedstadens aller nyeste festival, Oslo Operafestival - under slagordet "opera til folket". - Dette er startskuddet for en lenge etterlengtet festival for operaelskere, og alle som er litt nysgjerrige på denne "sære" musikkformen, sier arrangørene i Kulturentusiastene. Den ukelange festivalen har Elisabeth Norberg-Schultz som utøvende beskytter, og byr ellers på alt fra operatrikk til operaball, til kostymeauksjoner, vinsmaking og supéer.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Opera-publikum (fra Kulturentusiastene.no)

Av Arvid Skancke-Knutsen

Kulturentusiastene vil med denne folklige festivalen bringe operaen tilbake der den i følge dem hører hjemme: På gaten, på trikken og rundt omkring der folk er.

Det vil også bli operaforestillinger på steder som normalt ikke er kjent for å presentere opera - som på Oslo Nye Teater, Smuget, Det Norske Teatret og Hotel Opera.

- Barna får sitt eget eventyrball, og de som kan huske da Operaen åpnet i folketeaterbygningen får sin egen Operaostalgi på Teaterkjeller'n. Her er det noe for alle i alle aldre, sier arrangørene.

Kulturentusiastene er en frivillig organisasjon som arbeider for å bringe klassisk musikk, dans, teater, litteratur og kunst ut til unge mennesker. Organisasjonen har sin bakgrunn i studentforeningen Tårnseilerne, en studentorganisasjon som har arrangert bl.a. Operaball i Oslo siden 1988.

I 2004 endret organisasjonen navn til Kulturentusiastene og ble også registrert i Brønnøysund som en frivillig organisasjon. Etter dette har organisasjonen vokst. De har fått en underavdeling på Blindern, Blinderens Kulturentusiaster, har startet Cantovino - og nå også Oslo Operafestival. Kulturentusiastene ønsker dessuten å videreføre den lokalhistoriske tradisjonen med kunstnerkarnevalene i gamle Christiania.

- Oslo Operafestivalvil gi byen et enda større og bredere kulturtilbud, og ønsker å avlive mytene om at opera er kjedelig og vanskelig tilgjengelig. Ved å vise at opera kan fremføres på andre steder og i andre rammer vil vi være med på å "ufarliggjøre” denne musikkgenren, og gi folk spennende operaopplevelser i både kjente og ukjente omgivelser.

Elizabeth Norberg-Shulz er festivalens beskytter, og skal synge ved flere anledninger. Kulturentusiastene vil ellers gi unge, nyutdannede artister en mulighet til å profilere seg - og i alt deltar over 200 utøvere på Oslo Operafestival, som avsluttes med det årlige Operaballet i Gamle Logen neste lørdag. Årets hovedforestilling er for øvrig "Carmen" - verdens mest spilte opera - som for tiden spilles på Den Norske Opera.

I tråd med Kulturentusiastenes idealistiske formål er de fleste av opplevelsene gratis.

- Oslo Operafestival tilbyr under slagordet ”opera til folket” ulike forestillinger og konserter av høy kvalitet. For å oppnå dette målet er det viktig for oss å kunne ta i bruk de ulike kunstneriske kreftene som finnes i Norge, sier arrangørene, som også kan fortelle at barna får en egen dag med ulike arrangementer.

Kulturentusiastene håper på sikt at festivalen kan bli en arena for nyskrevet norsk opera og profesjonelle sangere i startfasen, og en plattform der utøvere kan eksperimentere med operagenren som tema. I tillegg vil festivalen holde i hevd det tradisjonelle operauttrykket, og også bruke kjente artister og musikere.

De forestillingene man må kjøpe billetter til, er for øvrig følgende:

"Barnas Eventyrball" på Oslo Nye Teater, "Mini Don Giovanni" på Oslo Nye Teater, "Operanostalgi" på Teaterkjeller'n, "Château de Bouquet" på Teaterkjeller'n, "Mozartkavalkade" på Oslo Konserthus, "Menottiopera" på Sporveismuseet, "Opera Grand Prix" på Smuget, Operagallaen på Thon Hotel Opera og Operaballet i Gamle Logen, som avslutter hele festivalen neste lørdag.

Komplett program, med priser og tidspunkt, finner du på denne nettsiden. Her kan du også lese mer om Kulturentusiastenes arbeid. Hele festivalen pågår fra lørdag 9. september til lørdag 16. september.

Om noen av Ballades lesere ønsker å bestille plass på supéen Operagallaen fredag 15. september, eller buffeten før Operaballet lørdag 16., kan Kulturentusiastene også kontaktes på telefon 915 97 892.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Siste om kunstmusikk

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten