Dans for Voksne til Svalbard

INTERVJU: Den første uken i mars drar konsertserien Dans for Voksne til Svalbard. Der vil de russiske byene Pyramiden og Barentsburg være åsted for et svært så granskende prosjekt. - Bare det å reise til dit fortoner seg som å bryte en grense, og det er mye av det Svalbard og dette prosjektet dreier seg om. Som oppdagerne og forskerne, vil musikerne vi tar med oss på sin måte gå utenfor grensene av det kjente, sier Harald Fetveit til Ballade om Dans for Voksnes Svalbard-prosjekt.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Svalbard_horisont (Foto: Per Gisle Galåen)

Av Carl Kristian Johansen

Under vignetten Dans for Voksne har godt over 100 konserter innenfor det man kan kalle eksperimentell musikk gått av stabelen i Oslo. Siden 2003 har internasjonale artister som Keiji Haino, Russell Haswell , Charlemagne Palestine, Florian Hecker, Matmos og Tape stått på plakaten, sammen med høyt og lavt av norske kolleger.

Nå ligger det meste til rette for å flytte Dans for Voksne til den russiske delen av Svalbard for én uke. På listen over utøvere som skal være med står John Hegre, argentinske Anla Courtis, GoodiepaI fra Island, Jaap Blonk fra Nederland og Kaffe Matthews fra Storbritannia. I tillegg kommer kanskje Anders Bakke og Espen Hangård fra metallbandene She Said Destroy og KILLL.

I mangel av noe bedre kan man kanskje kalle det kommende arrangementet for en festival. I så fall blir det nok den første festivalen som kommer til å stille grunnleggende spørsmål rundt berettigelsen av Dans for Voksne og artistenes aktivitet. Intet mindre.

- Ideen om å gjøre dette kom på en scootertur fra Kautokeino til Mollesjohka på Finnmarksvidda. En ting er å stå stille å se på det fantastiske landskapet. En annen ting er å kjøre scooter gjennom det samme landskapet i 100 km i timen. Inntrykket intensiveres helt vanvittig, sier Harald Fetveit i Dans for Voksne til Ballade.

- Senere sammenstilte jeg opplevelsen med en heftig støykonsert, og fant ut at Dans for Voksne måtte arrangere en konsert på vidda. Torkild (Jemterud, også i Dans for Voksne, red.anm.) foreslo Svalbard som et enda mer ekstremt sted å gjøre noe slikt på, sier Fetveit.


-Stille spørsmål

Etter hvert som tiden har gått er det Svalbard som grenseland Dans for Voksne har fattet interesse for og knyttet ideene sine til.

- På Svalbard har man aspekter som er knyttet til oppdagelsesreisende og forskning. Grensene for hva kroppen kan tåle blir veldig tydelig på Svalbard, kanskje i enda større grad enn på Finnmarksvidda. I tillegg blir opplevelsen av naturen enda mer slående. Slike ting får en lett til å stille de store spørsmålene som berører hva man gjør.

- Det trenger ikke nødvendigvis å påvirke det man skal gjøre rent musikalsk, men heller hvordan man tenker om det man spiller - og det at man spiller i det hele tatt. Jeg tenker at det blir spesielt å uttrykke seg gjennom musikk under slike forhold, sier Fetveit.

Er du interessert i å stille de samme spørsmålene til deg selv som arrangør?

- Ja. De artistene vi har med oss, og det vi gjør som arrangører, er fokusert på å drive en utvikling framover gjennom å eksperimentere og improvisere. Å skape noe nytt. Det kan minne litt om de oppdagelsesreisende og den forskningen som finner sted på Svalbard. Samtidig er det viktig at de som driver med forskning nettopp stiller spørsmålstegn ved viktigheten av det man driver med.

- I et større perspektiv er det interessant med Svalbard fordi det er ett av stedene der issmeltingen og forurensningen fra Europa synes best. Dette er en konsekvens av forskningsbasert utvikling, og ved å gjøre noe på Svalbard stiller vi spørsmålstegn ved den holdningen man har til utviklingen generelt.

- Samtidig som Svalbard framstår som et sted der det handler om å bryte grenser, så framstår det også som et dommedagssted. Kanskje i enda større grad med frølageret som er etablert der, sier Fetveit.


Grensebrytende

Dans for Voksne har spilt opp til denne Svalbard-reisen over flere arrangementer høsten 2008. Nordlys-forsker Alv Egeland har holdt foredrag og presentert lyden av nordlys gjennom radiobølgeopptak. Journalist Anne Viken har snakket om nordområdepolitikk, og kunstkritiker Tommy Olsson har tatt for seg Svalbardsyndromet på et Dans for Voksne-arrangement.

På Svalbard kommer Goodiepal til å jobbe med lyd laget av radiobølger fra nordlys og performance gruppa Bak-truppen skal gjøre et prosjekt som involverer innbyggerne i Barentsburg. Byens balalaikaorkester og en folkedansgruppe skal også opptre innenfor rammen av Dans for Voksne.

Artistene skal etter planene overnatte i den forlatte Sovjetrussiske byen Pyramiden i forkant av konsertene, og skal da jobbe med problemstillingene som Fetveit har presentert. Konsertene vil foregå i Barentsburg og i Pyramiden, mens opphold i Longyearbyen vil være begrenset til ankomst og avreise-dagene.

- Bare det å reise til dit fortoner seg som å bryte en grense, og det er mye av det Svalbard og det dette prosjektet dreier seg om. Som oppdagerne og forskerne, vil musikerne vi tar med oss på sin måte gå utenfor grensene av det kjente. Vi seer på parallellene og spør hva denne settingen gjør med betydningen av det de driver med, og om det direkte eller indirekte påvirker det musikalske, sier Fetveit, og ber om at interesserte tilreisende tar kontakt med ham for å koordinere oppholdet.

Turen skal dokumenteres på video og ideen er at det skal lages en boks med CD, DVD og tekst i etterkant.

Dans for Voksnes arrangementer på Svalbard skjer i perioden 3. til 8. mars, og er støttet av Norsk kulturråd.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om begivenheter

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten