Fra legaliseringsdebatt til håndhevingsdebatt

INNLEGG: Debatten er i ferd med å dreie fra spørsmålet om legalisering til håndheving av forbudet. En marginalisering av piratkopieringen bør være politisk mulig når ingen partier over sperregrensen vil legalisere, hevder Erik Honoré.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Erik Honoré (foto: Christian Elgvin)

Forrige tirsdag var organisasjonene bak oppropet "Dele - ikke stjele" i møte med kulturminister Anniken Huitfeldt for å diskutere tiltak mot piratkopiering på Internett. Huitfeldt sier hun vil "vurdere å sette ned en gruppe som ser på disse spørsmålene videre her hjemme". ”Dele - ikke stjele”-aksjonen samler så godt som hele kulturlivet: enkeltkunstnere, kunstnerorganisasjonene, rettighetsorganisasjonene, forlagsbransjen, plate-, film- og spillprodusenter. Den fullstendige listen med 37 organisasjoner og rundt 2500 underskrifter finnes på www.deleikkestjele.no.


Møtet med kulturministeren var et tegn på at debatten om piratkopiering nå er i ferd med å dreie fra spørsmålet om legalisering, til hvordan piratkopieringsforbudet skal håndheves. Det er på høy tid, og Huitfeldts uttalelse vitner om at kulturarbeidernes tydelige markering i saken har vært viktig, til tross for at man har måttet tåle kritikk for å ”gå i skyttergravene”. Nå vet alle, også politikerne, at et massivt flertall av kulturarbeidere og alle deres organisasjoner er svært opptatt av at piratkopieringen må marginaliseres. Dermed bør prosessen begynne: å finne ut av hvordan vi håndhever forbudet mot piratkopiering på en effektiv måte – og helst uten å måtte gå til skritt som å frata pirater nett-tilgangen etter gjentatte lovbrudd, slik andre land har sett seg tvunget til.

Musikere, forfattere, forlag og andre i kultursfæren vil selvsagt aldri anbefale tiltak som truer ytringsfriheten, så det er ingen grunn til å frykte skrekkscenarier. Piratkopiering har ingenting med ytringsfrihet å gjøre, tvert imot; piratkopieringen begrenser ytringsfriheten ved å utarme den frie kulturproduksjonen. Og så lenge alle gode krefter (inkludert en IKT-bransje som har åpenbare økonomiske motiver for å vegre seg mot å ta del i reguleringsarbeidet) kommer på banen og sørger for at håndhevingen skjer uten personvernmessige overtramp, vil dette kunne løses. Personvern-, ytringsfrihets- og sensurbegrepene må ikke misbrukes for å legitimere fortsatt piratkopiering, til det er de for viktige – og Personvernkommisjonen har selv kommet med et konstruktivt forslag: å opprette en uavhengig nett-nemnd som skal arbeide med bl.a. piratkopieringsproblemet.


Et annet aspekt ved piratkopieringssaken er at den handler om hvordan vi ønsker at Internett skal utvikle seg. Nettet er blitt en av de viktigste samfunnsarenaene våre. Dermed er det avgjørende at de samme reglene gjelder der som i resten av virkeligheten, slik at ikke Internett blir en dumpingplass for alt vi ikke ønsker ellers i samfunnet: gambling, ulovlig pornografi, illegale apoteker, sjikane, rasisme, identitetstyverier og annen økonomisk kriminalitet – inkludert tyverier av musikk, film, e-bøker og spill.


Håndheving er utfordringen på alle disse områdene. Men hvert enkelt problem har sin unike løsning, og politikerne innser etter hvert at man ikke kan gjemme seg bak uvitenhet eller populistiske og halvt gjennomtenkte argumenter, og fremdeles fremstå som ansvarlige. Nettgambling kan begrenses ved å pålegge bankene å ikke overføre penger til gamblingfirmaer i utlandet, online-apotekenes varer rammes av tollreglene.


Når det gjelder piratkopiering, ligger mye av utfordringen i selve lovverket. Dette ble tydelig i rettssaken mot Telenor vedrørende blokkering av tilgangen til Pirate Bay, for her spilte dommeren ballen tilbake til lovgiverne. Så utfordringen Huitfeldt og hennes kolleger står overfor, er å finne juridisk og praktisk gjennomførbare løsninger på problemet. Målet er krystallklart: å marginalisere piratkopieringen slik at det store flertallet velger lovlige streaming- og nedlastningsløsninger – løsninger som først vil ha reelle muligheter for å overleve når gratis-supermarkedene er stengt.

Politisk bør dette være gjennomførbart. Etter at SV like før valget uttalte at partiet aldri vil støtte forslag som går imot kulturlivets ønsker i denne saken, er det ingen partier over sperregrensen som er tilhengere av legalisering. Dermed er det på tide å komme opp av skyttergravene og finne frem til konstruktive løsninger.


Erik Honoré er musiker og forfatter.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

4 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
ER DET TELENOR SIN FEIL?
Skrevet 02.12.2009 11:15 av Ole

Erik Honoré tar problematikken rundt jaketen på pirater litt for enkelt i sin artikkel, slik som at løsningen er å sperre infrastrukturer (telenor sin netttilgang til piratebay) fordi noen av brukerene bryter loven. Alt kan misbrukes, så ikke forby vann fordi folk drukner i det. Biltyver og motorvei-metaforen, som ofte blir brukt som eksempel, er høyst reell.

"Torrents" og "Torrent Trackers" slik som "the pirate bay" er et fantastisk stykke teknologi, til opplysning så deles det mye matriale på lovligvis også på "the pirate bay". Til syvende og sist er det brukerene som bestemmer hvordan denne teknologien brukes. Som våpenforkjempere sier det "Guns don't kill people, people kill people".

Svar på kommentar

 
 
RE: ER DET TELENOR SIN FEIL?
Skrevet 02.12.2009 14:07 av Musikkelsker og nett-fan

Ole: Det er interessant å se at du bruker den amerikanske våpenlobbyen sine argumenter for å forsvare piratkopiering! Det sier det meste. Og det Honoré sier i artikkelen er at "hvert problem har sin unike løsning": at noe av problemet med piratkopieringen ligger i lovverket, og at det dermed er politikernes ansvar å se på dette. Det er helt riktig, det bør ikke være musikernes, filmskaperne og forfatternes ansvar å håndheve demokratisk vedtatte lover og regler.

Å forsvare The Pirate Bay med at det fins noe lovlig materiale der, faller på sin egen urimelighet. For det første er det gjort undersøkelser som viser at det lovlige innholdet er bare en ørliten prosent av materialet på Pirate Bay. Men sjekk det heller selv, det tar to minutter: Jeg anbefaler alle å gå inn på The Pirate Bay og sjekke "Topp 100"-listen deres. Der finnes det kun ulovlig delt materiale.

At torrent trackers er "et fantastisk stykke teknologi" er ikke noe argument. En bil er også et fantastisk stykke teknologi, men det betyr ikke at man bør ha lov til å råkjøre med den. Og hvis noen likevel gjør det, så setter samfunnet fartsgrenser og plasserer ut fotobokser for å luke ut de som ikke klarer å følge reglene.

Svar på kommentar

 
 
ENDELIG HÅNDHEVINGSDEBATT
Skrevet 05.12.2009 16:09 av Rød

"Fra legaliseringsdebatt til håndhevingsdebatt" er utvilsomt det beste og mest saklige innlegget jeg har sett om dette temaet på lang, lang tid. Det er også interessant at artikkelen fremhever behovet for at vi nå begynner å se på Internett som en viktig samfunnsarena som må ha demokratiske kjøreregler -- ikke som et slags anarkistisk leketøy eller uforpliktende spill. Jeg utfører både banktjenester og mange andre viktige og sensitive oppgaver på nettet, og dessuten surfer barna mine der. Så jeg forlanger at myndighetene tar nettet og hva som foregår der på alvor. De har tross alt lagt ut NAV og store deler av ligningsvesenets tjenester på nett, så de kan ikke lukke øynene for ulovligheter og misbruk av Internett.

Det handler selvsagt også om tyveri. For eksempel av musikk og film.

Svar på kommentar

 
 
PÅ TIDE MED TELENOR-BOIKOTT?
Skrevet 07.12.2009 21:50 av John K.

Gå inn på Telenors nettsider (akkurat nå reklameres det med "Stilfull mobil for store musikkøyeblikk"), eller analysér en hvilken som helst mobiltelefon-reklame. Hva er salgsargumentet? Det handler ikke lenger om at du kan ringe med telefonen, det er mange år siden. I dag selges mobiler med det hovedargumentet at du kan bruke dem som avspillere for kulturprodukter. Det er hovedsakelig musikk det gjelder, men snart vil det i større og større grad gjelde for film. Musikken og etter hvert filmene utgjør et særdeles attraktivt innhold, som opphavsmenn og -kvinner eier rettighetene til. Samtidig nekter Telenor å hjelpe rettighetshaverne med å bekjempe piratkopiering, og til alt overmål tjener bedriften store penger på den ulovlige nedlastningen.

En logisk følge av dette burde være at rettighetshaverne (for eksempel representert ved de 37 organisasjonene bak "Dele ikke stjele-kampanjen") gikk til en omfattende boikott av Telenor, inntil denne viktige bedriften tar sitt ansvar overfor kulturprodusentenes (deres innholdsleverandører!) alvorlig. På kort sikt ville det nok medføre et visst tap å kun gi rettigheter til musikken og filmene til NetCom og andre aktører. Men på lengre sikt ville det gi mastodonten Telenor et signal om at de ikke kan fortsette å tjene penger på innholdet (musikken, filmene, snart e-bøkene) mens de samtidig støtter opp om piratkopieringen.

Dette ville ha vært et lovlig, fredelig og målrettet tiltak. Og det ville utvilsomt ha vakt debatt.

Svar på kommentar

Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om politikk & debatt

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten