Sikre og mindre sikre penger

INNLEGG: Verken kulturlivet eller idretten ønsker å ”ta” hverandres penger, skriver Anders Hovind, leder for aksjonen mot den nye tippenøkkelen.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Det er symptomatisk for idrettens tåkeleggingsstrategi at de bruker mange ord når de skal forklare hva dette dreier seg om.

Per Tøien, kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, bidrar med et forsøk som inneholder påstander som må kommenteres.


Les Tøiens innlegg her: Noen avklaringer


Når han skriver at den delen av kulturens tippemidler som bevilges via Stortinget brukes til kultur, utdanning og vei (!) og at disse ikke kan spores til kultur er dette feil. Informasjonssjef i kulturdepartementet, Hanne Gjørtz, sier til Ballade at disse pengene går til kulturformål, uten å være øremerket konkrete tiltak. Jeg går ut fra at kulturdepartementet vet bedre hva pengene brukes til enn det Per Tøien gjør.


En forutsigbar del
Bruken av inntekter til statskassa vil selvfølgelig variere på samme måte som ulike politiske prioriteringer gir ulik uttelling til forskjellige formål. Det som imidlertid står fast er at 36,5% av tippemidlene skal brukes til kulturformål. Disse prosentene representerer en forutsigbar del av kulturlivets offentlige tilskudd med mindre de da, som i dette tilfellet, foreslås redusert.

Nettopp forutsigbarheten gjør tippenøkkelen så attraktiv for idretten, og jeg går ut fra at dette er grunnen til at de konsekvent nekter å svare på om de ville ha mottatt sitt etterslep via statsbudsjettet hvis de var blitt ble tilbudt det.


Direkte tøvete
Vi mener at idretten ikke har noe som helst monopol på tippemidlene all den tid tipping (altså idrettsrelatert virksomhet) bare er en del av overskuddet til Norsk tipping. Lotteri og automater er også en del av dette bildet og det er derfor rimelig at flere skal ha sin del av tippeoverskuddet. Argumentet om at idrettslag har høyere bevissthet rundt hvem som finansierer deres virksomhet enn f. eks skolekorps og at idrettslagene følgelig fortjener pengene mer, er ikke bare tvilsomt, men direkte tøvete.

Verken kulturlivet eller idretten ønsker å ”ta” hverandres penger. Problemet er bare at vi her snakker om to typer penger: Sikre og mindre sikre penger.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

3 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
HVOR SIKRE ER TIPPEPENGENE - EGENTLIG?
Skrevet 08.04.2011 22:41 av Paulus

Kulturbudsjettet har de siste årene blitt saldert med inntekter fra Norsk Tipping. I 2010 utgjorde dette 1,25 mrd kroner. Er det bombesikkert at denne inntekten til staten, og til kulturen - er sikker? Årsregnskap 2010 og oversikt over overskuddet er ikke lagt frem ennå (jeg finner det ikke på nettsidene til NT).

Men årsregnskapet for 2009 ligger der. Noe dere bør bite dere merke i, dere som mener dette er mer sikre penger enn "politisk styrte" penger, er egenkapitalen til NT. Nærmere bestemt investeringsfondet. 1.1.2008 hadde NT avsatt 1,777 mrd i dette fondet (egenkapital). 31.12.2009 er denne redusert til 0,398 mrd. Man har altså tatt ut et ekstraordinært "utbytte" fra Norsk Tipping AS på nesten 1,4 mrd kroner.

Hvor har disse pengene gått? De har gått til å øke overføringene til overskuddsmottakerne i budsjettåret 2009 og 2010 - herunder kultur. Men med en egenkapital på under 400 millioner kan ikke dette fortsette stort lenger. Kassa, eller rettere sagt - investeringsfondet er snart tom!

Hva skjer da? Jo da blir det mindre penger til kultur! Hvis man tar utgangspunkt i årsresultatet for 2009 og holder utenom den "ekstraordinære" uttaket fra investeringsfondet, så skulle overføringen til kulturformål vært redusert med 230 millioner kroner.

Hvis man følger "logikken" bak tippenøkkelen, så skal jo dette selvsagt få følger for overskuddsmottakerne. Er MFO beredt til å akseptere dette, eller vil kravet om at staten må kompensere for tapte tippeinntekter komme? Hvis ja - så kan man vel like godt innrømme med en gang at tippepengene ikke er sikre og politikerpengene mindre sikre!

Svar på kommentar

 
 
2010 TIDENES OVERSKUDD FOR NORSK TIPPING
Skrevet 09.04.2011 11:21 av Anders

https://www.norsk-tipping.no/selskapet/om_norsk_tipping/page?id=805

Svar på kommentar

 
 
NETTOPP!
Skrevet 09.04.2011 13:23 av Paulus

I dette overskuddet på 3,2 mrd ligger også overskuddet i Ekstra, som er øremerket til Stiftelsen Helse og Rehabilitering. I 2009 utgjorde dette ca 230 millioner.

Dersom man antar at overskuddet er omtrent det samme i år, vil det til fordeling til overskuddsmottakerne ligge i underkant av 3 mrd. Det er 450 millioner mindre enn i 2009, da det ble lagt inn 645 millioner fra investeringsfondet. Kjapp hoderegning tilsier, dersom man ikke tar ytterligere fra Norsk Tippings egenkapital, at overføringen til kulturformål vil bli rundt 1,08 mrd i 2010. Det er altså 165 millioner mindre enn i 2009.

Svar på kommentar

Siste fra forsiden





Hva skjer i dag:



Siste om politikk & debatt

Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten