Foto: www.spotify.com

Strømming styrker indiene

Sterk vekst på strømmemarkedet for Phonofile i første kvartal

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Merlin, de uavhengige plateselskapenes internasjonale interesseorganisasjon, meldte nylig at 92 prosent av medlemmene har opplevd økte inntekter fra strømmetjenester. En tredjedel av medlemmene rapporterer om økning i omsetning på over hundre prosent i dette segmentet. Tre fjerdedeler av Merlins medlemmer oppgir at selskapenes total omsetning har økt fra 2011 til 2012 og en femtedel av disse melder om økning i omsetning på over 50% - en omsetningsøkning som for mange kommer fra økt omsetning for strømmetjenester.

Phonofile vokser

Også på det norske markedet opplever de uavhengige selskapene solid vekst på strømmemarkedet: Innholdsleverandøren Phonofile, som distribuerer en stor del av de digitale katalogene fra norske uavhengige plateselskap til strømmetjenester og nedlastingsbutikker, har hatt en inntektsøkning på 45% i de tre første månedene av 2013 sammenlignet med fjorårets tall for samme periode.

- Det er ingen tvil om at det har vært en betydelig vekst i den samlede digitale omsetningen, forteller Phonofiles Erik til Ballade.no. – For første gang på lenge var det en markedsvekst i Norge i fjor. Mesteparten av veksten tas ut av de store selskapene, men vi ser at veksten er omfattende også for oss.

I tillegg til vekst på hjemmemarkedet har Phonofile registrert omsetning i rundt 100 land i januar 2013. Selv om omsetningen i mange territorier ennå er relativt lav er det et marked i vekst:

– Dette er et marked i sin spede barndom. Enhver aktør som kommer til markedet, behandler rettigheter på en anstendig måte og som tilbyr konkurransedyktige betingelser er velkommen. Sterke aktører med evne til å åpne nye markeder bør være kjærkomment. Vi trenger videreutvikling av kommersielle tjenester for å skape ytterligere omsetningsvekst for rettighetshaverne, sier Brataas til Ballade.

Strømming øker – nedlasting taper

Parallelt med at inntektene fra strømming øker, taper nedlastingstjenester som iTunes terreng. IFPI melder at inntekter fra nedlastingstjenester har falt med 29% sammenlignet med tall fra forrige år.

Nedgangen for nedlastingstjenester gjør seg nå også gjeldende i verdens største musikkmarked; USA. I følge Nielsen SoundScan har omsetningsveksten for nedlastingstjenester, som har vokst kontinuerlig de siste årene, nå stoppet helt opp. En vekst på 16,2% i nedlasting i januar har i første kvartal blitt til en nedgang på 10,4% sammenlignet med fjorårets tall.

Til Ballade sier Brataas at bransjen nå står ovenfor en maktkonsentrasjon med færre tjenestetilbydere som igjen står sterkere globalt:

- Vi, og særlig gjennom Merlin, er kontinuerlig bekymret for og holder et våkent øye med hvordan disse forvalter makten. Samtidig åpner globaliseringen også tilgang til nye markeder, en utvikling som er positiv for norske utgivelser som finner publikum i nye territorier.

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten