Norsk bestillingsverk til New Orleans

Et norsk bestillingsverk for fløyteorkester med solister har premiere i New Orleans denne uken.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

En urfremføring av komponist Ida Helene Heidels bestillingsverk Crescent, for l'Orchestre de Flûtes Français, vil finne sted under 41st NFA (National Flute Association) Annual Convention fredag 9. august på New Orleans Marriott Hotel. Heidel spiller selv i orkesteret, som har base i Paris, og pendler for tiden mellom Paris og Nesodden.

- Tittelen viser til verkets form: Crescent , en halvmåneform, noe som vokser og øker i omfang og som er et av New Orleans kallenavn (The Crescent City). Den historiske gamlebyen inkluderer det franske kvarteret, hvor konserten skal foregå - i seg selv en referanse til Frankrike - og former en kurve langs havet, der det senere ble konstruert diker. Dette var et av de få stedene det var mulig å bosette seg før dikene ble laget, og var også et av de få stedene som ble spart for orkanen Katrina, forklarer Heidel.

Fire solister vil være involvert i urfremføringen i New Orleans. Disse er Pierre Yves Artaud (fløyter), Catherine Debever-Perrier (fløyter) Ida Helene Heidel (fløyter, vokal, perkusjon) og Marc Hajjar (direksjon, skuespill og perkusjon) . I tillegg er norske Linn Anett Enø med i fløyteorkesteret. Hun har tidligere bodd i Paris, spilt med orkesteret og studert med orkesterets grunnlegger og leder, Pierre Yves Artaud.

Orkesteret spiller, snakker, hvisker, puster, beveger seg og har små roller i et verk som har komponert teater og strukturert improvisajon som en del av uttrykket.
Verket er en bestilling finansiert av Norsk Komponistfond, og reisen er støttet av Music Norways reisestøtte til internasjonale musikkprosjekter. Verket vil senere bli fremført i en ny versjon i Paris, Crescent 2 - da med bl.a. U Aldridge Hansberry på slagverk.

- Jeg har latt meg inspirere av historikken, geografien og formen. Som jazzens fødested, som en kurve som er innovervendt, men også ekspanderende, og som en form med bevegelse og dynamikk, fortsetter Ida Helene Heidel.

Tittelen og verket har også referanser til ett av Heidels store forbilder, nemlig John Coltrane og hans stykke Crescent.
I tillegg til denne urfremføringen, vil verket bli fremført i Paris på La Mairie du 17ème i oktober.
For mer informasjon om 41st NFA Annual Flute Convention, se http://www.nfaonline.org/Annual-Convention/

Del artikkelen på:
                  |     Mer

Kommentarer:

Kom gjerne med informasjon, argumenter og synspunkter. Du kan enten kommentere via din Facebook-profil, eller, om du ikke har det, via vårt lokale kommentarsystem. Vi krever uansett at du underskriver med fullt navn. Alle kommentarer må godkjennes av redaksjonen før de offentliggjøres (mer om Ballades kommentarsystem). På forhånd takk!

Lokale kommentarer:

Legg til ny lokal kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Siste fra forsiden

Hva skjer i dag:Ballade · Postboks 2674 Solli, 0203 Oslo · Besøksadr: Henrik Ibsensgt. 110
Vil du annonsere i Ballade? Ta kontakt med: Sture Bjørseth · sture@ballade.no · Mob: 95 43 60 31
Ballade drives etter redaktørplakaten og vær varsom-plakaten