Eksport-suksess for KKV

I uke 11 hadde Kirkelig Kulturverksted en markedsandel på 5,9 prosent av platesalget i Sverige. Ikke dårlig for et norsk uavhengig plateselskap. Årsaken heter Carola.

For svenske Carola Häggkvist viser seg å være god butikk for Erik Hillestads selskap. Hennes tredje album for Kirkelig Kulturverksted (KKV), voggeviseplata "Sov på min arm - songer for store och små", gikk rett inn på førsteplass på salgslistene og ble der en uke. Plata har solgt 65.000 eksemplarer i Sverige på tre-fire uker, samt 10.000 i Norge. Også tidligere har Carola vært lønnsom for KKV; "Blått en dag" solgte til gull i både Norge og Sverige, mens "Jul i Betlehem" fra 1999 passerte 200.000 solgte eksemplarer.

- I 1999 førte Carola-salget til at 50 prosent av omsetningen vår var utenlandssalg, forteller Stine Farstad, eksportansvarlig i KKV.

Men det er ikke bare Carola og Sverige som gjelder for KKV, selv om ingen andre artister opplever lignende salgstall. For 2000-tallene viser at eksport utgjorde 27 prosent av omsetningen, selv uten noen Carola-utgivelse. Kari Bremnes er en god nummer to på eksportmarkedet.

- Vi har distributører i veldig mange territorier, og spesielt Tyskland er viktig. Kari Bremnes' engelskspråklige "Norwegian Moods" solgte 14.000 der. I tillegg er det bra omsetning i Østen, som i Hongkong, Taiwan og Sør-Korea. Susanne Lundeng har for eksempel solgt 13.000 av "Drag" i Sør-Korea, sier Farstad.

Selv i Kina kan man snuble over Kari Bremnes, Lynni Treekrem og til og med Frode Alnæs, Arild Andersen og Stian Carstensens jazzplate fra en tid tilbake. Dette selv om KKV ikke har noen distributør i Kina.

Farstad tror både det eksotiske i den norske musikken og lydkvaliteten på innspillingene øker interessen for KKVs utgivelser i utlandet.

- Distribusjonen i Tyskland startet med at en lydfrik med postordrefirma kontaktet oss angående Kari Bremnes' plater. Utgivelsene våre ser ut til å appellere spesielt til mange audiofile i utlandet.

KKV jobber i tillegg med Knut Reiersrud og Maria Solheim med tanke på utlandet, og denne helgen var Farstad til Japan med Music Export Norway. Målet er å få en distribusjonsavtale og dermed innpass på det enorme japanske platemarkedet for Bremnes, Lundeng, Reiersrud og resten av KKV-stallen.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no