Lars-Erik ter Jung til Moskva

Mandag denne uken reiste Lars-Erik ter Jung til Moskva for å dirigere Moskva Symfoniorkester, som en del av en master class i regi av den finske dirigenten Jorma Panula. På programmet står verker av Sibelius, Strauss, Bartok og Debussy.

Lars-Erik ter Jung

Den allsidige fiolinisten Lars-Erik ter Jung arbeider nå mer og mer som dirigent. Han har studert direksjon med Jorma Panula i Finland og George Hurst i England, og er nå blitt spesielt invitert av Panula, som er læreren til kjente dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo og Jukka Pekka Saraste, til å delta på hans master class i Moskva.

Noen utvalgte deltakere fra hele verden tilbys med dette en unik mulighet til å få dirigere et fullt utbygget profesjonelt symfoniorkester i verdensklasse, gjennom ti intense dager med orkesterprøver og påfølgende gjennomgang av videoopptak fra prøvene sammen med Panula. Repertoaret er "det store" symfoniske, og ter Jung skal dirigere Sibelius' femte symfoni, Strauss' "Don Juan", Bartoks konsert for orkester og Debussys "La Mer".

Lars-Erik ter Jung studerte fiolinspill med Leif Jørgensen i Oslo, Max Rostal i Sveits og Camilla Wicks i USA og debuterte som fiolinist i 1980, akkompagnert av Ungdomssymfonikerne og med Rikskonsertenes debutstøtte.

Som solist og kammermusiker har han opptrådt på flere norske festivaler, bl.a. Festspillene i Bergen, International Chamber Music Festival i Stavanger, Autunnalefestivalen, Nordisk Improvisasjonsfestival, Ilios og Ultimafestivalen. Han har vært solist med våre største symfoniorkestre og med Det Norske Kammerorkester, og har turnert som solist og kammermusiker i Norden, England, Tyskland, Frankrike og USA.

Lars-Erik ter Jung var fra 1981 til 1994 1.konsertmester i Bergen Filharmoniske Orkester. Han har også vært engasjert som konsertmester for bl.a. Kringkastingsorkesteret, Stavanger Symfoniorkester og Den Norske Operas orkester. Siden 1994 har ter Jung jobbet som frilanser, og har vært initiativtaker til en rekke konsert- og turnéprosjekter. Han har siden 1995 vært leder for "ter Jung sekstett", som består av noen av landets fremste unge strykere. Ensemblet har siden 1995 urfremført fem nye norske verk, og fire av disse kom ut på CDen Hexa høsten 2000. "ter Jung sekstett" skal ha 2 urfremføringer på Oslo Kammermusikkfestival til høsten. Samarbeidet med gitaristen Thomas Kjekstad har de senere årene også resultert i flere nye interessante verk for fiolin og gitar.

Gjennom trioen "JKL" jobbet ter Jung i perioden 1996-1999 mye med fri improvisasjon, i et konsept der akustiske lydkilder ble integrert, bearbeidet og videreutviklet i et elektronisk lydbilde, og gitt form gjennom "instant composing" i et fritt tonespråk. "JKL" ga ut CD høsten 1999, som fikk glitrende mottagelse i det toneangivende britiske tidsskriftet The Wire.

Erfaringene fra dette arbeidet har ført til nye kreative utfordringer, og i 2000 laget ter Jung musikken til oppsetningen Blinde Vitner, en 30 minutters danseforestilling som ble framført i ruinene av Halsnøy Kloster.

Andre musikalske samarbeid førte til to CD utgivelser tidlig på 90 tallet: "Dan fagraste viso pao joræ" (1993), en samling egne arrangement av Geirr Tveitts "Hardingtonar for fiolin og gitar", sammen med Njål Vindenes, og "Quasi una Sonata" (1995), med musikk for fiolin og klavér fra 20.århundre, sammen med Einar Henning Smebye. Sistnevnte CD har fått strålende kritikker i USA og Tyskland.

De siste årene har ter Jung studert direksjon hos Jorma Panula i Finland og George Hurst i England. ter Jung arbeider nå mer og mer som dirigent. Forrige år dirigere han bl.a. Forsvarets Musikkorps Nord-Norge på 4 produksjoner, BIT 20 Ensemble på turné i Tyskland og på Festspillene i Bergen, samt produksjoner med Kristiansand Symfoniorkester, Tromsø symfoniorkester og Forsvarets Musikkorps Vestlandet.

Han kommer de nærmeste årene til å ha det kunstneriske ansvaret for å utvikle og lede et ensemble i forbindelse med et større satsningsprosjekt for Autunnalefestivalen i Bergen, der man ønsker å gi norske komponister mulighet til å arbeide tettere opp til et ensemble over tid, gjennom workshops og konserter.

Lars-Erik ter Jung ble tildelt Griegprisen i 1994, for en produksjon i forbindelse med Griegjubiléet i 1993.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no