Gotisk syvårsjubileum i Oslo

Klubben Gotham Nights i Oslo har trosset flyktige trender og holdt det gående med månedlige arrangementer i syv år. Norges lengst løpende klubbarrangement feirer seg selv lørdag 23. februar på John Dee i Oslo. Ballade har snakket med litt av styret i Gotham Nights.

Gotham Nights (dansegulv)

Selv om snobbete gothere og kritikere liker å trekke trådene tilbake til den litterære gotikken på sytten- og attenhundretallet, er dagens gotiske ungdomsmiljøer et popkultur-fenomen. Goth dukket opp i kjølvannet av punken. Unge engelskmenn skapte en svartkledd og stort tupert subkultur, tuftet på en videreutvikling av punkmusikken, skrekkultur og solide doser morbid humor. Det slo an som svarte faen, i hvert fall en stund. Så gikk gothen den veien alle popkultur-trender går – til billigbunkene i platebutikkene.

I dag er gothen i ferd med å røre på seg igjen, ikke minst i Norge. Tegneseriestripen Nemi bringer daglige doser med svartkleddhet til folket, og gothinspirerte klær henger klare til bruk på H&M.

Samtidig feirer Gotham Nights i Oslo, som har holdt gothens fane hevet med månedlige arrangementer, syv år.

Gotham Nights ble startet i 1995 av Stefan Rosell (senere innehaver av butikken Shadowland) og filmjournalisten Atle Boysen. Etter å ha holdt hus på det kortlivede utestedet Tutankhamon, hadde Gotham Nights mange år på So What! før klubben etter et litt omflakkende liv landet i Schouskjelleren.

Månedlige arrangementer i syv år. Det er lang tid det. Hvordan har Gotham Nights holdt ut?
– Fordi vi har masse entusiasme! Men vi får nok sikkert litt hjelp av at det ikke er noe alternativ. Det er ingen andre som gjør noe i denne retningen. Det er en viktig grunn til at jeg holder på med Gotham Nights. For hadde noen andre laget klubber for meg, hadde jeg sikkert ikke giddet selv. Dessuten er dt moro å få noe til å skje, og at det er litt din egen skyld at andre kommer og har det hyggelig, sier Janina Zander Merum, styremedlem i Gotham Nights. For øyeblikket engasjert i å male en stabel med gravlykter som skal brukes som dekorasjon under jubileet...
– Vi representer det mørke alternaivet, ikke bare goth. Hvis vi bare hadde spilt tradisjonell goth, så hadde vi nok ikke holdt ut mer enn et halvt år, supplerer Sandra Vagn-Helgheim, mens hun maler en drage.
– Vi hadde i hvert fall vært veldig få. Men en annen viktig grunntilat vi holder ut er at vi ikke tar ut en krone i lønn, understreker Merum.

Så i en by der selv innbringende utelivstiltak stort sett sykner og dør etter et år eller to, har Gotham Nights holdt ut i tykt og tynt i syv år. Drevet av entusiaster som får lønn der de måtte havne når de henger opp den sorte habitten for siste gang.
– Folk som har landet nok på goth-stilen såpass at de gidder å lage klubb av det, skifter ikke stil med det første. Jeg tror nok folk som er mer ute etter å drive mer trendy ting har kortere levetid, sier Merum.

Så hvem er det som kommer på Gotham Nights?
– Det virker som om det er mye studenter og folk som er lei av det vanlige utelivet, av lysløypa.

Studentkobilngen er ganske åpenbar: I dag ser goth ut til å ha blitt en slags universitetsutgave av heavy metal.
– Vi er mer melankolske, svartromantiske, mens de har et mer aggressivt preg, sier Zander Merum.

Den romantiske profilen er nok også grunnen til at andelen jenter som engasjerer seg i denne subkulturen er så høy som den er, mener Vagn-Helgheim:
– Kjære deg, nesten alle jenter drømmer om å gå rundt i korsetter og svære prinsessekjoler, smiler hun.
– Her kan du gå med krone en hel kveld. Hva mer kan du ønske deg? istemmer Merum.

Noen kritikere har ment at dette gjør at Gotham Nights er i ferd med å miste grepet på den musikkulturen klubben vokser ut av, og er i ferd med å bli et kostymeball.
– Jeg tror ikke det er dem som er mest interessert i klærne som kommer gang etter gang etter gang. De virker veldig unge, midt i et slags ungdomsopprør, “ nå skal jeg være skikkelig frika og skremme bestemor”. Hvis du har passert puberteten og fremdeles liker en type musikk, er det nok en sjanse for at du fortsetter å like den musikken temmelig lenge, om ikke evig og alltid, Sier Vagn-Helgheim.

Og om kanskje ikke evig og alltid: Gotham skal leve framover også, lover de to styremedlemmene.

Så langt har Gotham arrangert en mengde konserter, alt fra Mission, en av grunnleggerne av den moderne gothrocken, amerikanske Faith and the Muse og norske band som Apoptygma Berzerk og Cybele. Lørdagens underholdning besørges av norske Elusive (se egen sak).
– Vi har jo planer. Vi har hatt en periode hvor det ikke har skjedd så mye mer enn vanlige klubbkvelder, men jeg kunne godt se for meg at vi kunne ha flere konserter etterhvert. Det det står mest på er å finne lokaler med scene. Da kunne vi hatt flere klesvisninger, opplesninger og performances. Dessuten har jeg veldig lyst til å arrangere flere festivaler, avslutter Janina Zander Merum. Som nok kanskje går litt lei av deler av sitt klientell innimellom:
– Alt kan misbrukes, og på gothfronten er det alt for mange sørgelige mennesker som ikke har skjønt at det er lov å le av seg sjøl. Der, der fikk jeg sagt det, og det var godt, sier Merum. Mens latteren triller.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no