Nordmenn hyller Hazlewood

Et internasjonalt hyllestalbum til den amerikanske kultlegenden Lee Hazlewood med bl.a. Erlend Øye, Madrugada og St. Thomas som bidragsytere. Det er bare ett eksempel på den utadrettede aktiviteten som preger mange norske artister om dagen. Her kan du lese stort og smått om norske fremstøt i både England, Tyskland og USA - med solid oppmerksomhet i utenlandske medier som resultat.

St. Thomas

Den fallerte amerikanske singer/songwriteren og kultartisten Lee Hazlewood ble for noen år siden hentet ut av sine konserter på danskebåten og brune puber. Den velrespekterte svenske Lollipop-festivalen gjorde ham til et av sine hovednavn. Omtrent samtidig relanserte den Sonic Youth-drevne Smells Like Records-etiketten mange av hans fineste låter og album.

Nå har storkonsernet Virgin Records og deres underlabels kastet seg på karusellen. I midten av juni kommer både et nytt album med den 74 år gamle amerikaneren, som er kjent for sine samarbeider med blant andre Nancy Sinatra - et duoprosjekt som resulterte i klassiske låter som "Jackson", "Some Velvet Morning" og "These Boots Are Made For Walking". Det gis også ut en hyllest-skive hvor noen av samtidens artister kommer med sine tolkninger av den dyktige låtskriverens melodier. Middelet som brukes for å gi nytt skimmer og oppmerksomhet rundt mannen bak album som "The Cowboy and the Lady" er norske Erlend Øye, Madrugada og St. Thomas. Nordmennene som alle er signet til Virgins labels-gruppe er i fint selskap blant store utenlandske artister som The Tindersticks, Lambchop, Calexico, Johnny Dowd og Jarvis Cocker. Mye tyder altså på at den underkjente låtskriveren skal få anerkjennelse på sine sene dager.

Øye er også aktuell med en annen hyllest - i form av Kings of Convienences remix av den eksperimentelle japanske popharmonikeren Cornelius. Første single fra det kritikerroste albumet "Point" er låten "Drop". Madrugada jobber for tiden med sitt tredje-album. Resultatene kan vi få høre på høstparten. Det syngende postbudet St. Thomas er gjenstand for stor europeisk satsning fra lille Racing Junior. Nå har vesle, norske selskapet betalt for å få ham med på den siste CDen til det respekterte britiske magasinet Uncut, der han deltar med en låt fra "I`m Coming Home"-albumet. St. Thomas-albumet slippes nå i store deler av Europa, og anmeldelser av alle mulige valører har begynt å strømme inn.

Men Furuset-gutten er på ingen måte alene. Innen samme musikkkategori ser man stadig bredere dekning av norsk musikk. Det grundige britiske musikkmagasinet Comes with a Smile har nå norsk distribusjon via Tuba!, og anmelder en rekke norske artister i sitt nyeste nummer. Sister Sonny og Poor Rich Ones får fin omtale, mens Salvatore beskyldes for å plagiere gamle tyske krautband som Neu og Can med flere, men ses samtidig på som et spennende nytt band. Magasinet har tidligere vært brukt som en del av lanseringen av Racing Junior-artistene St. Thomas og Ai Phoenix i England.

Skribenten som skriver om flest norske skiver i Comes With A Smile heter for øvrig Stein Haukland, og er antagelig norsk. Uansett er det hyggelig å se utenlandsk presse bevåke den norske artistscenen.

Nevnte Poor Rich Ones var nylig i Tyskland på en suksessrik klubbturne med flere fulle hus, og høster overveiende positiv kritikk i utenlandske medier for sitt samle-album. Rec 90-labellen som gir ut bandet har også store planer for Magnet og Sister Sonny i statene for det kommende året. Etiketten tar også nå på seg distribusjon for noen utenlandske artister her hjemme. "Where Happiness Lives"-låten til Even "Magnet" Johansen figurerer i den kjente amerikanske TV-serien Roswell. Sister Sonny og Magnet er begge playlistet på kanalen SBN i Storbritannia.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no