Massakre i EMI - sparker én av fire

Norges største plateselskap EMI sier i disse dager opp 13 av 50 ansatte. Onsdag ettermiddag skal listen over oppsigelser offentligjøres, men allerede nå er det klart at erfarne medarbeidere som Eivind Rølles og salgssjef Frank Hauge er blant de som er bedt om å forlate skuta. Seks ansatte ved Norske Gram skal være sagt opp, mens ytterligere syv EMI-ansatte skal være på vei på bort.

Det er krise i den internasjonale plateindustrien, noe som også får store konsekvenser for den vesle, hjemlige platebransjen. Britiske EMI har lidd store tap de siste årene, og fikk i september i fjor redusert børsverdien sin med en tredjedel, etter at de hadde varslet en nedgang i avkastningen på rundt 20 prosent. I november ble det klart at direktør Ken Berry måtte gå på dagen. Nye koster ble Alain Levy og David Munns, som begge har bakgrunn fra PolyGram. Levy skal ha fått hele 127 millioner dollars til den dramatiske omstrukteringen, noe som kan komme godt med når EMIs samlede gjeld i følge Financial Times visstnok skal være på svimlende en milliard pund.

I februar ble det kjent at EMI måtte inngå en omfattende fusjon med Virgin, noe som straks fikk konsekvenser for de norske datterselskapene med sine rundt 50 ansatte. Den nyansatte og ambisiøse EMI-direktøren Nils Heldal måtte gå på dagen, etter at det ble klart at Per-Eirik Johansen var den foretrukne mannen til stillingen som toppsjef for den norske avdelingen i det som nå heter EMI Recorded Music.

I dag klokken ni engelsk tid begynte Levy på sin orientering omkring den dramatiske situasjonen, der han gjorde kjent at hele 1800 jobber nå forsvinner på verdensbasis - et høyere enn tall enn hva selv pessimistene hadde spådd. I løpet av dagen kommer også Per-Eirik Johansen til å sende ut en pressemelding rundt hvilke norske ansatte som nå må forlate storselskapet. I følge Ballades opplysninger berører den såkalte "omstruktureringen" - som for de berørte parter snarere må fortone seg som en massakre - følgende personer: Julie Forchhammer, Eivind Rølles, Frank Hauge, Rebecca Toledo, Nicolai Aagaard, Erling Midtstue og Kim Erlandsen. Alle disse skal etter det Ballade kjenner til, være på "dødslisten" til Johansen & co. Kun "new media manager" Erlandsen skal være tilknyttet Virgin, noe som forsterker inntrykket av at tidligere Virgin-direktør Per-Eirik Johansen i stor grad har skånet sine egne.

- Jeg er veldig entusiastisk over min nye rolle, og for Virgin-delen vil det være fantastisk å få fortsette arbeidet med mannskapet og artistene, sa Johansen i en pressemelding datert 18. februar, da det ble klart at han fikk toppjobben for EMI Recorded Music. - Jeg vil jobbe ekstremt hardt for å få suksessen vi har opplevd de siste få årene til å fortsette. For Capitol/EMI sin del ser jeg frem imot å jobbe med fantastiske lokale og internasjonale artister - og å jobbe tett sammen med de ansatte i bedriften. Min målsetning er å utvikle de ulike identitetene til selskapene i ytterligere grad og opprettholde vår suverene markedsandel som det største selskapet i Norge.

På verdensbasis har det lenge versert rykter om at Levy ønsket å sparke hver niende ansatte- samt et ukjent antall av storselskapets i alt 1500 artister . Om dette stemmer, har Norge gått grundigere til verks enn de fleste. Om man regner inn oppsigelsene hos Norske Gram, der i alt seks av åtte ansatte nå er sparket, har drøyt hver fjerde ansatte i den norske avdelingen av EMI Recorded Music blitt rammet av slaktekniven.

I følge Aftenposten har hele 34 medarbeidere mistet jobben i platebransjen siden i fjor høst. Tre medarbeidere måtte gå i Kirkelig Kulturverksted, og syv i EMG, etter den mislykkede fusjonen med NUI. Også Edel Records ble lagt ned i februar, med det til følge at ti ansatte mistet jobben.

Band som Atakama og Corvine har allerede blitt løst fra sine kontrakter med EMI, samtidig som det er blitt nærmest inntaksstopp av nye navn. Nå spekuleres det i at enda flere norske artister vil miste kontrakten, som følge av de voldsomme nedskjæringene.

- Hvilke artister som må gå skal avgjøres i løpet av den neste måneden, sa Per Eirik Johansen til Nettavisen i går ettermiddag. Dette har ført til at ryktene flyr, der artister som Euroboys er pekt ut som det kanskje svakeste leddet i Virgin-stallen, mens Jahn Teigen, Black Debbath, Cumshots og Odd muligens står for fall i EMI.

Virgin har i dag følgende artister knyttet til seg:: Morten Abel, D`Sound, Euroboys, Kings Of Convenience, Sondre Lerche, Madrugada, Lene Marlin, Mental Overdrive og hip hop-kollektivet Tee Productions. EMIs stall er langt større, etter en frisk satsing i forkant av ansettelsen til Heldal, som selv bare rakk å signere black metal-bandet Satyricon. EMI-artistene er per i dag Leif Ove Andsnes, Bel Canto, Black Debbath, Busta Ofte, Cumshots, Anneli Drecker, Karen Jo Fields, Floora, Kaada , Truls Mørk, Odd, Päronsoda , Satyricon, Savoy, Jahn Teigen, Tungtvann, Vidar Vang, Vinskvetten og Bertine Zetlitz. Flere av artistene er rene lisens-signinger.

-Dette er helt klart den tøffeste prosessen jeg har vært gjennom i mitt profesjonelle liv, men sånn er det bare. Dette er en prosess som skjer med selskapet i hele verden, sier Per Eirik Johansen til Aftenposten i dag.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no