Germeten, Gunnar jr.

Gunnar Germeten jr.

Gunnar Germeten ble født i Oslo i 1947 og døde samme sted i 1999. Han studerte gitar og komposisjon ved Norges Musikkhøgskole, hvor han avla diplomeksamen i komposisjon i 1974, med Finn Mortensen som lærer. Han studerte siden sonologi, elektrofoni og komposisjon ved "Instituut voor Sonologie" i Utrecht, med nederlandsk statsstipend. Germeten mottok siden 1979 Statens garantiinntekt for kunstnere.

Germeten komponerte både kammer-, orkester- og kormusikk, bl.a. korverket "Grex Vocalis" bestilt til korets 10-årsjubileum. Han la også vekt på å skrive god musikk for barn. For Rikskonsertenes skolekonsertturneer skrev han "Siokate" og "Applaus". Sistnevnte verk var en bestilling til skolekonsert nr. 60.000.

Germeten skrev i tillegg musikk for scenen, bl.a. til dukketeaterstykket "Den hvite selen" i samarbeid med søsteren Kjersti Germeten på Oslo Nye Teaters dukketeaterscene. "Inga anna tid, ingen annan stad", et musikkdramatisk samarbeidsprosjekt med lyrikeren Paal Helge Haugen og komponisten Rolf Inge Godøy. "Bloddropetrall", et musikkdramatisk verk med dikt av Kristofer Uppdal og i samarbeid med skuespiller Ståle Bjørnhaug, dramaturg Ola E. Bø og maleren Jacob Weidemann. Begge de to sistnevnte verkene var forestillinger på Det Norske
Teateret.

Strykeorkesterverket "Dansen gjennom skuggeheimen" ble skrevet på bestilling fra NOMUS. Tittelen er hentet fra Kristofer Uppdals romansyklus med samme navn. Her henter Germeten elementer fra sin musikk til spillefilmen "Rallarblod", basert på en del av syklusen.

Musikalsk sett er Germeten vanskelig å sette i bås. Han skrev i et fritt og moderne tonespråk, uten å være bundet til en spesiell stil.

I 1974 delte Gunnar Germeten vervet som daglig leder i foreningen Ny Musikk i 1974 med John Persen. Han satt også i Norsk Komponistforenings sakkyndige råd, i Rikskonsertenes skolekonserutvelg og Norges Kunstnerråds medieutvalg. I årene 1987-88 var han engasjert som "landsdelskomponist" i Nord- Norge, med base i Tromsø. I 1987 var han Festspillkomponist under Festspillene i Nord-Norge.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no