Gupta, Rolf

Rolf Gupta

Rolf Gupta (født 14.01.1967 i Uppsala) er sjefsdirigent i Kristiansand Symfoniorkester og tidligmusikkensemblet Norsk Barokkorkester. Ved hjelp av et nysgjerrig sinn og sitt perspektiv som komponist setter han sammen et vidt spekter av spennende programmer. Som sjefsdirigent i Kringkastingsorkestret (2004-2005) dirigerte Gupta verk av Mozart, Beethoven, Stravinskij, Messiaen, Lutoslawski, Ligeti og Lindberg. Han har stadig oppdrag med Oslo Filharmoniske Orkester, som bl.a. har spilt hans verk Chiaroscuro på turné. Verket var et av de anbefalte verkene på UNESCOs 45. Rostrum for komponister in 1998. Av andre nylige engasjementer kan nevnes en konsertversjon av Grieg's Peer Gynt med Sveriges Radios Symfoniorkester, Den Norske Opera og koret ved Mariinsky-operaen under Valery Gergiev's White Nights Festival i St Petersburg; Radio France Présences Festival; Moskva Påske-festival; Symfoniorkestrene i Lahti, BBC, Bournemouth, Island, Gøteborg og Sydney; Stockholmsfilharmonien, Staatskapelle Weimar, Orchestra della Toscana, Avanti! og Ensemble InterContemporain.

Blant solistene Gupta har samarbeidet med kan nevnes Truls Mørk, Antje Weithaas, Henning Kraggerud, Christian Lindberg, Ida Händel og Leif Ove Andsnes. I tillegg til studier med Jorma Panula ved Sibeliusakademiet i Helsnki og med Ilya Musin og Herbert Blomstedt, har Gupta studert komposisjon med Olav Anton Thommessen, Per Nørgård, Antonio Bibalo og Lasse Thoresen. Ved å knytte kontakter med flere store komponister har Rolf Gupta dirigert konserter i nærvær av Per Nørgård med Kringkastingsorkestret og Oslo Filharmonien; Luciano Berio med Trondheim Symfoniorkester; Magnus Lindberg med Remix Ensemble Porto; George Benjamin med Stavanger Symfoniorkester; Rautavaara og Francesconi med Finlands Radiosymfoniorkester og Peter Maxwell-Davies under Oslo Kammermusikkfestival 2004. Samarbeidet med Hans Werner Henze bør nevnes spesielt: Gupta dirigerte Sharoun Ensemble ved Berlin Filharmoniske Orkester i anledning komponistens 75-årsdag, og har ellers dirigert hans Symfoni nr. 7 med Oslo Filharmonien og det Russiske Nasjonalorkestret, Symfoni nr.9 med West Deutsche Rundfunk Orkester i Köln og Radiosymfoniorkestret i Berlin, og har turnert med hans opera Der Prinz von Homberg med Nationale ReisOpera i Nederland.

Rolf Gupta var kunstnerisk leder av festivalen MAGMA 2002 Berlin, og er kunstnerisk leder av De Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand. Han har også gjort seg gjeldende innen opera, hvor han bl.a. har urfremført Olli Kortekangas Joonan Kirja ved den Finske Nasjonalopera; Rolf Wallin´s Manifest ved Holland House i København; og Olav Anton Thommessens Hertuginnen dør ved Det Norske Teatret. Ved Den Norske Opera har han dirigert Flaggermusen og skal dirigere urfremførelsen av Gisle Kverndokks Den Fjerde Nattevakt i November 2005. Ved operaen i Frankfurt har han dirigert La Traviata og Tryllefløyten.

Gupta har spilt inn flere CD’er, bl.a. Tango Ballet med Gidon Kremer og Kremerata Baltica for Teldec; Olav Anton Thommessens BullsEye med Oslo Filharmoniske Orkester og Peter Herresthal for BIS; Luca Francesconis Cobalt Scarlet: Two Colours of Dawn med FInlands Radiosymfoniorkester for BMG Ricordi; og sitt eget verk Chiaroscuro med Kringkastingsorkestret for Aurora.

September 2006
-
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no