Lerstad, Terje B.

Terje B. Lerstad

Terje Bjørn Lerstad er født i Oslo i 1955. Klarinettstudier hos Olav Rimstad ved Musikkonservatoriet i Oslo 1967-1974. Etter gymnaset klarinettstudier med Richard Kjelstrup ved Norges Musikkhøgskole. Bassklarinettstudier med Harry Sparnaay i Nederland; avsluttet diplomstudium ved Koninklijk Conservatorium, Haag i 1982.

Fra 1979-1981 var han Ess-klarinettist i Forsvarets Musikkorps, Halden. Debutkonsert i februar 1980. Fra august 1982 bassklarinettist i Den Norske Opera. Stifter av bl.a. Bozza Trio og Het Basklarinettencollektief. Solist bl.a. med ASKO-ensemble i Holland Festival 1982, Ny Musikks Solistfestival 1987, med Kringkastingsorkesteret (Ultima-festivalen 1992), med Stavanger Symfoniorkester 1993, ISCM-festivalen Stockholm 1995, med Oslo Sinfonietta 2000. Medlem av Oslo Sinfonietta og Cikada fra begynnelsen og aktiv som utøver av samtidsmusikk. Tallrike plater med disse ensemblene og én med norsk musikk for klarinett og klaver.

Hovedsaklig selvlært som komponist, men har likevel skrevet 210 verker til nå. Verkene før ca. 1972 er klassisk/romantisk i stil (ikke noe "neo-", men nærmest pastisjer). I løpet av 1970-tallet blir mer avansert harmoni og rytme brukt, og mot 1980 er en stor inspirasjonskilde "før-tonal" musikk (fra renessanse og middelalder). Hans musikk har fortsatt å klinge stadig mer modernistisk de siste 20 år, men han har aldri brukt tolvtone- eller serialistisk teknikk, og renessansemusikk og tradisjonell musikk (hovedsaklig fra Tibet, Japan og Balkan) er fremdeles kilder til å utvikle komposisjonene videre. Det mest kompliserte i hans musikk er det rytmiske og solistisk bruk av sjeldne (og til og med hjemmelagede) instrumenter.

2001
-
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no