Mostad, Jon

Jon Mostad

Jon Mostad (21.04.1942). Teologisk kandidat 1965. Musikk mellomfag og pedagogisk seminar 1969. Diplomstudium i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole (avsluttet 1974), hovedlærer: Finn Mortensen. Viktig inspirasjonskilde i studietiden på Musikkhøgskolen var også Olav Anton Thommessens private sonologi- og Mahler-seminarer. Kortere kurs i studioarbeid ved NSEM, Høvikodden (1975/76), EMS, Stockholm (1983). Han mottok Statens treårige arbeidsstipend 1982-84.

Mostads musikk har blitt spilt bl.a. av symfoniorkestrene i Oslo, Bergen og Trondheim og har vært framført på festspillene i Elverum og Bergen, Autunnale og Music Factory i Bergen og Dartington International Summer School i Totnes, England. Han har flere ganger vært representert på Nordiske Musikkdager, og har vært spilt på radiostasjoner i Norden, Jugoslavia og England. Han har mottatt bestillinger fra bl.a. Ny musikk, NRK radio og TV, Ungdomssymfonikerne, Amsterdams Gitaartrio og Oslo Sinfonietta.

I tidlige komposisjoner beveger Mostad seg fra en lineær-ekspresjonistisk stil til en klangorientert tenkemåte hvor både modernistisk og romantisk musikk er inspirasjonskilder. Fra rundt 1975 blir det klanglig-harmoniske oftest relatert til den harmoniske overtonerekka. Utover på 80- og 90-tallet blir dette kombinert med andre typer modale og friere teknikker, noen ganger slik at det blir glidende overganger mellom et ”tolvtonelignende” klangbilde og et som nærmer seg harmoniske spektre. Samtidig har Mostad vært opptatt av mer og mindre utradisjonelle formløsninger, både i ensatsige og sykliske verk.

Mostad har skrevet både kammermusikk, inklusive solostykker for piano, gitar og orgel og noen elektroakustiske komposisjoner, men hovedtyngden i hans produksjon er orkestermusikk og vokalmusikk, særlig for kor. Det mest omfattende i hans produksjon, helaftensverket “Were You There, When They Crucified my Lord?” for blandet kor, resitasjon, sangsolister og orkester, kombinerer disse interesseområdene.

Utenom komponeringen arbeidet Jon Mostad i videregående skole fram til 2006. Han har hatt tillitsverv i lokalt musikkliv (Fredrikstad) og i Ny musikk, Norsk Komponistforening og TONO, og har på frivillig basis vært aktiv i forskjellig kristent arbeid.

MIC 2003
-
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no