Kari Rueslåttens tredje inkarnasjon

Etter å ha oppnådd kultstatus som frontfigur og englestemme i bandet 3rd and The Mortal ble Kari Rueslåtten gjenoppfunnet på Sony. Utgivelsene "Spindelsinn" og "Mesmerized" ble godt mottatt, og fremstilte Kari som en stadig mer smilende pop-artist med innslag av mystikk og folketoner. Tre år er gått siden den tid, og her kommer Karis tredje inkarnasjon, i form av det vakkert mørke, minimalistiske, kanskje selvtitulerte, albumet "Pilot".

Kari Rueslåtten

Som selverklært kontrollfrik forlot Kari Sony etter "Mesmerized", og bestemte seg for at heretter skulle alt gjøres på hennes premisser. Konsekvensen av det ble å trekke seg selv opp med røttene, flytte til London, og lære segprogrammering og studioteknikk.

- Det ble mye tøffere enn jeg trodde! Jeg var ikke forberedt på hvordan det var å komme helt alene til en så stor by, uten venner og sikkerhetsnett.

Så bygget hun seg sitt eget digitale hjemmestudio, og traff mennesker somkunne lære henne det hun trengte.

- På den lokale puben ble jeg kjent med The Pretenders, og de presenterte meg for masse folk. Jeg traff Martin Eden, som jobbet med programmering for Björk, og han lærte jeg utrolig mye av.

Underveis kom "Pilot" til verden. Man kan fortsatt kjenne igjen stemningene, og ikke minst stemmen, fra de forrige utgivelsene. Men Kari ville gå nye veier, og "Pilot" er mer minimalistisk.

- Jeg kunne endelig gjøre alt selv, og det var kjempeviktig å bevege meg videre, lage noe nytt!

Kari har produsert selv denne gangen, og er fornøyd med resultatet.

- Alt som er med i lydbildet er nøye overveid. Alle instrumenter har blitt jobbet med i datamaskinen, hver minste lyd ble gransket. I stedet for å legge ting oppå hverandre, ble det heller strippet ned.

"Pilot" er et veldig personlig album, og gjenspeiler både styrken og ensomheten i å klare seg på egenhånd, borte fra alt som er kjent.

Det er viktig for Kari å utfordre lytteren: - Dette er nok ingen kommersiell plate...

Anmeldelsene av "Pilot" så langt har vært både positive og negative, og Kari gleder seg over de gode.

- Det er deilig å lese en anmeldelse og se at her har noen skjønt plata.

Bruddet med Sony skjedde i all vennskapelighet, og Kari er glad for å være på det lille, uavhengige svenske selskapet GMR.

- Jeg følte meg ikke hjemme på et så stort selskap, her har jeg den friheten og oppbackingen jeg trenger. GMR likte demoen som ble gitt ut i forkant av Sony-utgivelsene, og da de begynte å gi ut egne artister, kontaktet de meg igjen.

At GMR presenterer Kari som "The Norwegian Goddess of Beauty" på hjemmesidene sine flirer hun bare av.

- Nei, det tar jeg som en fleip. Det er bare jenter på kontoret der, og de har vel hatt det moro.

Et problem med Sony var mangel på distribusjon utenfor Norge.

- Jeg fikk henvendelser fra fans utenlands som ikke fikk tak i platene. GMR skal gi ut "Pilot" i store deler av Europa, og fra Italia har det allerede vært enorm interesse.

Selv om Dagladet utroper Kari til Nemis dobbeltgjenger er hun ikke noen "metal-jente" lenger. At de to utgivelsene hun hadde med 3rd and the Mortal midt på 90-tallet skulle sette en slags standard for en sound en rekke norske band senere skulle bli kjent for (mørk, seig metal med lys tander kvinnevokal og grøtete herrebrøling innimellom), tenkte de ikke over der og da. "Vi lagde musikken slik vi ville ha den, og slik det passet oss!" Kari følger fortsatt med på hva de gamle kollegene driver med, og ser frem til å høre den nyeste CDen deres, som etter sigende er i posten.

Mellom 3rd and the Mortal og "Spindelsinn" var hun dessuten innom prosjektet Storm, som ga ut albumet "Nordavind". Med herrene Satyr og Fenriz fra henholdsvis Satyricon og Dark Throne var Nordavind en underlig blanding av folkemusikk og blackmetal. Pressen ga dem mye kritikk for overdreven nasjonalisme.

- Jeg ble utrolig skuffet over måten pressen tok tak I Storm på. Jeg har alltid vært glad I folkemusikk, og jeg syntes dette var en spennende måte å presentere det på. Men å bli fremstilt som nasjonalist av
den grunn var urettferdig, man må vel ikke være nasjonalist fordi man er nasjonalromantisk?

I dag ville derimot ikke Kari vært med på en black metal-relatert utgivelse.

- Nei, nå er jo black-metalen blitt kommersiell! Skal man gjøre noe spesielt nå, får man finne på noe annet.

Etter tre år i London følte Kari seg ferdig utdannet, og i vår flyttet hun tilbake til Oslo, med sitt digitale studio og nye CD.

- Jeg lærte mye, både om produksjon og meg selv, men det var på tide å komme hjem igjen. Det er deilig å være tilbake, det har skjedd så mye mens jeg var borte, og nå skal jeg bli kjent med Oslo igjen.

I kveld, torsdag 6. juni, skal nytt og gammelt materiale presenteres på John Dee i Oslo, og i morgen står den gamle hjemmebanen, Trondheim for tur. Der venter venner, famile ­ og katten. "Pilot" distribueres her til lands av Playground Music.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no