Rock, blues & roots på Romerike i helgen

Fredag og lørdag blir det klassisk blues, rock og rootmusikk over Hellerudsletta når det inviteres til Romerike Blues & Rootsfestival. Blant en skog av internasjonale toppnavn fra fortidens musikkverden - og en og annen mer tidsriktig amerikaner - finner man også etablerte norske navn som Backstreet Girls, Steinar Albrigtsen, Bjørn Berge og Toini and the Tomcats.

Steinar Albrigtsen

Norske og utenlandske veteraner samles til rocktreff på Hellerudsletta i helgen. Her skal man få høre klassisk rock av alle mulige slag og typer, og en stor dose rootsmusikk. En av de norske rootsformidlerene under festivalen er Steinar Albrigtsen.

Steinar Albrigtsen er en av de virkelige veteranene blant de norske formidlerene av amerikansk tradisjonsmusikk. Enten Albrigtsen har gitt seg bluesen eller countrymusikken i vold, så har hans musikk alltid vært preget av en inngående kunnskap til genrens regelverk og formler. Albrigtsen er en av våre mest folkekjære artister, og har samtidig stort sett lyktes med å overbevise landets kritikere både i livesammenhenger og på plate. Ni album har han etterhvert fått tid til. De fleste på egen hånd og et par i samarbeid med den irske singer/songwriteren Tom Pacheco. Det siste, "Stripped", kom i 2001, og var en akustisk avskallet affære som grep tak i gamle blues-klassikere. I den rike låtkatalogen vil mange dra frem albumene "Alone Too Long", "The Troubadour" og "Bound to Wander". Albrigtsen er kjent som en utmerket gitarist og en karismatisk sanger, og i hans nåværende band finner man andre, norske musikknotabiliteter som Rune Arnesen på percussion, Sverre Erik Henriksen på bass og Richard Gjems på harmonica.

Albrigtsens karriere startet i ung alder, og baserte seg i stor grad på mye livespilling. Han har alltid hatt et vennskapsforhold til Jørn Hoel. De to har også opptrådt sammen ved en rekke anledninger.

Toini & the Tomcats anses av mange som en av landets fremste formidlere av rockabilly og femtitallskultur.Snart skal det bli film av deres liv. Det mest kjente bandmedlemmet er åpenbart trommeslageren Ned Leukhart med bakgrunn i kjente amerikanske rockeband som Wall of Voodoo og The Flesheaters, men teller også veteraner i norsk musikkliv. Martin Caspersen som spiller gitar har vært innom både swingjazz og punkmusikk, før han fant sitt hjerte i rockabilly og Toini and the Tomcats. Arne Ertnæs sørger for kontrabass, og i spissen finner man Toini Knudsen. Bandet startet allerede så tidlig som i 1991 og kvartetten har turnert en god del i Skandinavia, og har også besøkt amerikanske og nederlandske konsertscener. En periode var de nærmest for husband å regne på den anerkjente konsertscenen Cruise Cafe. I helgen opplever du dem i Skedsmo kommune.

Bjørn Berge er en av de aller mest populære bluesmusikkerene vi har i dag. Med stor energi og innlevelse sørger han for at amerikansk folkemusikk fortsatt har et norsk liv. Haugesunderen ble spellemannsprisvinner 2002 i blueskategorien, og har fått tildels veldig gode anmeldelser for sine skiver. Haugesunderen Bjørn Berge har interesse og respekt for den gamle, akustiske bluesen, og spiller selv utrolig velklingende akustisk blues. Hans CDer har fått gode anmeldelser, og i likhet med John Hammond i USA, sørger Bjørn Berge for at heller ikke Norge glemmer den amerikanske folkemusikken. Berge er en vanvittig opplevelse både på CD, live i småklubber og på større festivaler som denne

Festivalen gir også plass til rock'n'roll-uttrykk i form av blant andre Backstreet Girls, Oslobandet som har vært et av landets mest trofaste formidlere av arven etter punken og boogierocken her til lands. Med sitt driv og sin stilsikre sammenføring av Ac/DC, The Ramones har de skaffet seg en rekke fans, og har bl.a. en stor fanklubb i Hønefoss. Med utgangspunktet i Riff Raff og brødrene Bjøn Terje "Terte" og Petter baarlie plukket de med seg Pål "Krisa" Kristensen fra A Technicolour Dream. Første vokalist var Stein Ramberg fra Kollaps (og også The Act, Saturday Cowboys, Ghostriders, Frontpage, Casino & Claudia, Divin' Ducks og Circus Sideshow), da bandet startet i 1984. Senere fikk de med seg Arne Aarnes fra Easterbunnies som sanger på debut-albumet. Karrieren skjøt fart da Bjørn Müller- også fra Easterbunnies, samt Z-off - overtok vokalen. Müller forlot Backstreet Girls en periode for å synge i Speed of Sound. Bandet gikk da inn i en downperiode med Ole Hilleborg og Pat Diamond som vokalister. Først da Müller var tilbake i front, skjøt karrieren igjen fart. Bandet har mye av æren for å ha inspirert band som Gluecifer, Silver og ikke minst Trash Can Darlings. Ved siden av veteranene Baarlie og Müller teller bandet i dag også The Mormones-bassist Morten Lunde.

Andre norske artister under festivalen er Dockery Dawgs, Mojo Blues, Amund Maarud Band, Spoonful of Blues, JT. Lauritsen & the Buckshot Hunters, Lomsk, Basic Relation, Noise Pollution, Geir NOFISH Bertheussen. Vetrhus Bluesband, Scarecrows, Tønsberg Bluesband, Bluescreen og Pål sine haner flagger også for Norge.

Ellers vil man kunne finne internasjonal blues, roots, country og rock på festivalens alt i alt fem scener. Artistene kommer ellers fra Irland, Skottland, England, USA, Australia, Romania, Sverige, Canada og Belgia.

Det er vanskelig å plukke ut navn fra en konsertliste som blant annet inkluderer Steppenwolf, Willy De Ville, Slade, The Fabulous Thunderbirds, Manfred Manns Earth Band, Jason and the Scorchers, Eric Burdon and the New Animals, Yardbirds og Mason Ruffner & The RL Burnside Band. Det hersker imidlertid ingen tvil om at nostalgikere med et brennende hjerte for klassik rock og rotmusikk vil trives disse dagene på Hellerudsletta. Det blir spennende å høre om de gamle helter fremdeles kan overbevise fansen.

Mer informasjon kan du for øvrig finne her.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no