Ørbeck, Anne-Marie

Anne-Marie Ørbeck

Anne-Marie Ørbeck er født i Oslo i 1911 og døde i Bergen i 1996. Hun studerte klaver i Oslo og Berlin, hovedsaklig med Sandra Drouker, harmonilære og kontrapunkt med Gustav Lange, komposisjon med Mark Lothar og instrumentasjon med professor Paul Höffer. Hun har også hatt studieopphold hos Nadia Boulanger og Hans Jelinek. En tid fulgte hun Darius Milhauds komposisjonsklasse. Hun debuterte som pianist med Filharmonisk Selskabs Orkester i 1933 og har senere gitt flere konserter. Siden 1940 har hun vært bosatt i Bergen.

Romansen står sentralt i Anne Marie Ørbecks produksjon. Hennes sangsyklus "Vonir i blømetid" ble premiert i Norsk Komponistforenings komposisjonskonkurranse i 1942. Hun har også skrevet to sanger med orkester, diverse korverk og salmemelodier. Hennes vokalmusikk er utpreget lyrisk, men kjennetegnes også ved en musikantisk friskhet. Hun har også en stor produksjon for klaver, hvorav spesielt kan nevnes en Sonatine i tre satser og 5 kadenser til klaverkonserter av Haydn og Mozart, hvor hun avslører en klar sans for den klassiske stil . Hun har også en del andre kammermusikalske verker.

Best kjent er hun imidlertid for sine orkesterverker. Hennes Concerttino for klaver og orkester ble urfremført i Berlin i 1938 med Herman Stange som dirigent og med komponisten som solist. Hennes Symfoni som ble komponert under krigen ble urfremført av Musikselskabert "Harmoniens" Orkester i Bergen i 1954 med Carl von Garaguly som dirigent. Både dette verket og "Pastorale og Allegro" for fløyte og strykere er blandt hennes mest spilte.

Til tross for sine studier i 12-toneteknikk hos Jelinek, og et åpent sinn for musikalske strømninger i samtiden, har Anne-Marie Ørbeck alltid komponert tonal musikk. Hennes kunstneriske syn er fundert på en fast tro på eget musikalsk instinkt og egenart, - eksperimentering bare for eksperimentets skyld faller henne ikke naturlig. Hun har selv sagt: "Når en komponist makter å realisere sin egenart i musikken, da er det mulighet for at verket vil overleve".

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no