Foto: Trond Høvik / BT

Hvoslef, Ketil

Ketil Hvoslef (1939) er utdannet ved Bergen Musikkonservatorium med orgel og bratsj som hovedinstrumenter. Han tok organisteksamen i 1962. Senere har han hatt komposisjonsundervisning i Stockholm, hvor han studerte med Karl-Birger Blomdahl og Ingvar Lidholm, og i London, hvor Thomas Ranja og Henri Lazarof var hans lærere. I årene 1963-79 underviste han i teori og hørelære ved Bergen Musikkonservatorium.

Ketil Hvoslef er en allsidig og produktiv komponist som har lagt hovedvekt på instrumentalmusikk. Kompositorisk sett kan han vanskelig plasseres i bås, hans stil er i stor grad bestemt av de oppgaver og de instrumenter han skriver for. Han har utviklet seg fra en neoklassisk tradisjon til en intens, meget personlig stil, ofte kjennetegnet av stor rytmisk oppfinnsomhet.

Hvoslef debuterte som komponist i 1964 med Concertino for klaver og orkester. Av andre verker kan vi nevne det symfoniske diktet Mi-Fi-Li, en rekke solokonserter for klaver, trompet, kontrabass, to for fiolin, fagott og to for cello, en dobbeltkonsert for fløyte og gitar, en trippelkonsert for fiolin, cello og piano, en konsert for saksofonkvartett og orkester, samt store orkesterverk som Concertino for orkester, Antigone og Il compleanno, skrevet til Bergen Filharmoniske Orkesters 220-årsjubileium.

Av kammermusikken kan nevnes viktige verk som Kvartoni, Klarinettkvintett, Sekstett for fløyte og slagverkere, Serenata perarchi og Strykekvartett nr. III. Verklisten omfatter også en rekke verker for soloinstrumenter, bl.a.fem større orgelverk, og musikk for scenen og TV-produksjoner.

Ketil Hvoslef har fire ganger mottatt Norsk Komponistforenings pris "Årets verk": i 1978 for Konsert for Kor og Kammerorkester, i 1980 for Concertino for orkester, i 1985 for Il compleanno og i 1992 for Serenata per archi. Han var festspillkomponist i Bergen i 1990.

MIC 2003
-
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no