Ny feiring for Halvor Haug

Oslo Strykekvartett og Grieg Trio er blant gratulantene når komponist Halvor Haug fortsatt skal feires. Begge opptrer under en kammerkonsert i Universitetets Aula, og vil spille verker av jubilanten, som fylte 50 år i februar i år. I den forbindelse bringer Ballade her videre en hilsen fra komponistkollega Ragnar Söderlind, som omtaler Haugs verk slik: - Det er det moderne menneskets lodd Halvor Haug bringer frem for oss. I hans musikk finnes det lite idyll, og musikken kan til tross for sin glød og briljans tendere mot et mørkt og innadvendt sjelelig landskap.

Oslo Strykekvartett

Av Ragnar Söderlind, komponist

Halvor Haug har som komponist valgt symfonien som sin viktigste uttrykksform, og hans fem symfonier ruver i landskapet. Men komponisten behersker også med mesterskap den intime form, kammermusikken, som han har vist gjennom blant annet sine to stort anlagte strykekvartetter (1985, 1996), klavertrioen (1995), solo-cellosonaten Sonata Elegica (1981) og aftenens uroppførelse Duo for fiolin og cello.

Vokal-musikken har en beskjeden plass i Haugs produksjon. Sangsyklusen "Glem aldri henne" til tekst av Gunnar-Reiss Andersen er et eksempel på at komponisten også har beskjeftiget seg med denne uttrykksformen. Men uansett hvilken sjanger og uttrykksform Haug beveger seg i, er det den symfoniske tankegangen som gjennomsyrer musikken hans. Han sprer sine ideer over et stort lerret hvor de skaper spenning og utvikling.

Det er ikke vanskelig å oppdage et sterkt følelsesmessig engasjement i Haugs musikk.

Men det er ikke 1800-tallets romantiske estetikk vi befinner oss i. Noen vil likevel kalle Haugs musikk for "nyromanisk". Men han er et menneske i vår tid. Det er det moderne menneskets lodd Halvor Haug bringer frem for oss. I hans musikk finnes det lite idyll, og musikken kan til tross for sin glød og briljans tendere mot et mørkt og innadvendt sjelelig landskap.

En annen merkelapp som er blitt heftet ved Haug, er "ny-enkel". I vår tid hevder enkelte at musikk basert på melodisk/tematiske elementer er primitiv, og at man ved å skjære bort slike elementer vil gi musikken større kompleksitet. Men musikk på sitt mest sammensatte innbefatter fire hovedelementer og samspillet mellom dem: rytme, melodi, harmoni og klang. Haug viser at han behersker den fine balansen mellom alle disse fire elementene. Dette gir musikken hans stor kompleksitet, og når det sterke psykologisk/emosjonelle elementet kommer i tillegg, blir ikke musikken hans bare sammensatt eller kompleks, men tenderer også mot det gåtefulle.

- Ragnar Söderlind

----------------

Konserten i Universitetes Aula finner sted tirsdag 12. november, klokken 19.30. Gieg Trio og Oslo Strykerkvartett vil da fremføre "Klavertrio" (1995), Strykekvartett nr. 2" (1996) "Sonata Elegica" (1981) og "Duo" (2002). Ellen M. Flesjø spiler cello på de to sistnevnte verkene. Fiolinist Sølve Sigerland deltar også på den sistnevnte urpremieren, som er et bestillingsverk for kvelden. Billetter koster kroner 180,-/140,-, og konserten er støttet av Fond for Lyd og Bilde, Norsk komponistforening, Norsk musikkfond, Norsk Kulturråd og Warner/Chappell Music Norway. Arrangør er ScanArts Management.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no