Feide mellom TONO og ViaSat: UtaZetteveÅpplevelse?

Samtidig som ZTV får mye ros for sin evne til å hjelpe frem norske artister, helles det nå kraftig malurt i begeret. Det er Dagbladet som i dag kan avsløre at kanalen ikke betaler en krone i TONO-avgift. - Frekt, sier musiker Ivar Chr. Johansen, som lenge har ligget tungt på ZTVs spillelister med "Utadæsjælåpplevelse". Han støttes av TONO-direktør Cato Strøm, som mener at norske artister kan ha utestående flere millioner kroner hos kanalen. Han antyder nå at det kan gå mot søksmål.

Cato Strøm, direktør, TONO (Foto: Jens Magnus, TonoNytt)

Av Arvid Skancke-Knutsen

- I snart ni år har TV3 snyltet på rettighetshaverne til musikk både vis à vis TONO og STIM i Sverige, skrev TONO-direktør Cato Strøm i starten av 1999, da konflikten mellom ViaSat-eide TV3 og de norske og svenske rettighetsorganisasjonene alt hadde rast i mange år. - TV3 hevder at de er en utenlandsk TV-kanal. Spørsmålet er kanskje om TV3 i det hele tatt er en TV-kanal. Kanskje er det mer nærliggende å definere dem som en selger i det norske markedet for TV-reklame.

I november samme år gjentok Strøm kritikken, denne gang med brodd også mot TV2: - Både TV2 AS og Kinnevikeide TV3 er svært suksessfulle aktører i det norske markedet for reklamefinansierte TV-kanaler, men setter liten pris på musikk til tross for at det fyller deres sendetid med ca. 30%. Minst pris på musikk setter TV3 ettersom de ikke vil betale med mindre de blir dømt av domstolene til å betale. TV3 har funnet det lønnsomt, via domstolene i Sverige og Norge, å aggressivt motarbeide opphavsmennenes rettigheter.

Siden den gang skal TV2 ha inngått en avtale med TONO. Ballade snakket i formiddag med Cato Strøm, som opplyser at forholdene i tilfellet Viasat Broadcasting derimot ikke ser ut til å ha bedret seg.

- Viasat argumenterer i dette tilfellet med at jusen har endret seg, og at de gjør opp for seg til rettighetsorganisasjoner i England, der de sender fra. Men de betaler jo ikke i England, heller, så vi mistenker at de bare ønsker å trenere sakene lengst mulig, gjerne via rettssystemet. Kanskje de ser det som lønnsomt å ta sjansen på å tape i rettsapparatet, slik de alltid så langt har gjort, fordi de tross alt kanskje sparer noen penger på det.

I 2001 bestemte byretten i Oslo at TV3 måtte betale TONO hele 22 millioner kroner som erstatning for manglende innbetaling til norske rettighetshavere. Det bør derfor være all grunn for ZTV til å ta TONO alvorlig, når direktør Cato Strøm i dagens Dagbladet bekrefter at det kan gå mot et nytt søksmål. Også i TV3-saken argumenterte ViaSat Broadcasting med at de sendte fra England, og derfor var unntatt fra norske regler.

- Vi har hatt drøftelser med ZTV og Visat i denne saken, som er aktualisert med at ZTV har markert seg så sterkt den siste tiden, og solgt seg inn som en kanal som spiller musikk for folket. ViaSat har så langt ikke vært villige til å tilby oss noe som helst - ikke en gang á konti-beløp, slik vi har foreslått. Om vi nå må gå til rettssak på vegne av de opphavsmennene vi representerer, vil en rettsavgjørelse bare gi oss godtgjøring for tiden frem til kjennelsen - og ikke fremtidige inntekter. Ett av problemene med å måtte hente inn inntekter via rettsvesenet, er at man hele tiden blir hengende etter, og får betalt i fortid.

Noen vil kanskje hevde at ZTVs satsing på norske artister og videoer innebærer en ikke ubetydelig markedsføring - har TONO noen forståelse for et slikt argument?

- Som komponist er man selvsagt glad for å få varene sine spredt, men man lever nå en gang ikke av god omtale alene. Man må ha et vederlag, dersom man skal kunne fortsette sin virksomhet. Vi har derfor alltid avvist argumentet om promovering.

Det er Ivar Chr. Johansen som fronter kritikken i oppslaget til Dagbladets Martha Breen, der han omtaler ZTV som en stor, kommersiell TV-kanal som misbruker fattige artister.

- ZTV har fått mye oppmerksomhet i media fordi de sender så mange norske musikkvideoer, og det virker som om de bruker dette bevisst for å bygge ZTV som en merkevare. De utnytter vårt åndsverk uten å gå i noen som helst dialog med oss eller våre organisasjoner, sier musikeren, som den siste tiden har vært høyt profilert som frontfigur for Folk & Røvere-hiten. Johansen mener videre at ZTV sender norske videoer på norsk eter, og derfor bør følge norske spilleregler.

Ballade prøvde i formiddag å få tak i både Merete LaVerdi og ViaSat-sjef Hein Espen Hattestad, men uten å få noen av dem i tale. Hele artikkelen på Dagbladet kan du lese på denne lenken.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no