Urframføring av Sven Lyder Kahrs

Lørdag 8. mars urframfører den norsk-tyske strykerduoen Slaatto/Reinicke et nytt verk av komponisten Sven Lyder Kahrs under en konsert i Norsk Form. Stykket har tittelen Umile e tardo og er skrevet for fiolin og kontrabass. Duoen kommer fra konserter i Berlin og København, hvor de har oppført deler av Kahrs' verk til gode kritikker. Westfälische Nachrichten skrev blant annet: - Slaatto og Reinicke er ikke bare samspilte, men spiller med stor innlevelse i musikken.

Sven Lyder Kahrs

Helge Slaatto og Frank Reinicke begynte å spille sammen som duo for 15 år siden. Deres samarbeid med komponister har ført til flere nye verk for denne uvanlige besetningen. Erkki- Sven Tüür, Isang Yun, Niels Viggo Bentzon,Hanna Kulenty, Manfred Stahnke, Nicolaus Richter de Vroe, Erhan Sanri, Wolfgang Heisig, Bent Lorentzen, Sven Lyder Kahrs and Wilhelm Dieter Siebert har alle skrevet for duoen.

Den norske fiolinisten Helge Slaatto har vært professor i fiolin ved musikkakademiet i Detmold/ Münster siden 1993. Før det var han konsertmester i Odense symfoniorkester. Han studerte med Marlis Böhn og Ernst Glaser i Norge og med Sandor Vegh, Dorothy DeLay og Maria Lidka. Slaatto har spilt recitals og kammermusikk over hele Europa. Innspillingen hans av Bartoks solosonate fikk fem stjerner i Berlingske Tidende, og 19. februar urframførte Slaatto den danske komponisten Svend Hvidtfeldt Nielsens fiolinkonsert, skrevet til Slaatto.

Frank Reinecke er født i Hamburg. Han studerte med Klaus Stoll fra Berlinfilharmonien og ble medlem av Bavarian Radio Symphony Orchestra da han var 23 år. Fra 1997 til 2001 var han gjesteprofessor ved Mozarteum Salzburg. Som kammermusiker har han blant annet spilt i Ensemble Recherche, Haydn Trio Vienna, Ensemble Villa Musica og Pro Arte Quartet Salzburg. Han spiller for tiden i Xsemble Munich.

Sven Lyder Kahrs (1959) studerte med Finn Mortensen, Kolbjørn Ofstad, Brian Ferneyhough og Emmanuel Nunes. Han er for tiden bosatt i Paris. Om sitt musikalske ståsted sier komponisten: - Musikk kan være kommunikasjon eller den kan være noe i seg selv, nær beslektet med energi eller med eksistens. Sett slik som et fenomen har den ikke et budskap, men er noe for lytteren. Hvis dette er utgangspunktet behøver ikke begreper aom klarhet, artikulasjon og ro å være så fjerne: Den subjektive opplevelsesfæren kan overskrides og følsomheten få et dypere grunnlag når man lar musikken i den grad hvile i deg selv. Som et menneskeskapt fenomen inkluderer musikken likevel den mennesklige dimensjon. Og også selve den skapende akten, motet til å la noe komme tilsyne, er nært knyttet til de vilkårene vi er gitt som mennesker. Det subjektive aspektet er viktig, ikke bare fordi det er uadskillelig fra handling, men også fordi det gir musikken perspektiv og kjerne: Fingeravtrykket gir det en anderledeshet som hindrer verket i å bli anonymt og umulig å gripe.

Ved siden av urframføringen av "Umile e tardo" skal Duo Slaatto Reinicke gjøre et program som spenner fra middelalder til idag. De har sammenstilt chansons for to strykere av den franskes middelalderkomponisten Guillaume de Machaut med soloverk for kontrabass og fiolin av den italienske samtidskomponisten Giacinto Scelsi.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no