Den 14. Førde Internasjonale Folkemusikkfestival tar til

Den som tror at en folkemusikkfestival er en navlebeskuende affære som dyrker og lovpriser norsk særhet, må tro om igjen. Sjelden har så mange internasjonale artister vært samlet på en festival i Norge, og sammen med sine norske kollegaer skal musikere fra Polen, Latvia, Hvite-Russland, Tyskland, Sri Lanka, Afghanistan og mange andre land sette Vestlandet på hodet. I positiv forstand, selvsagt.

Vågå Spelemannslag - Takk for sist cover

Det er med andre ord duket for kulturmøter på mange plan i de hektiske dagene mellom 3. og 6. juli i Førde. Festvalen viser i sitt 14. år klare pubertale trekk - ikke i den forstand at denhar blitt trassig og vrang, men ved at den ekspanderer stort. Mye av grunnen til dette er at det internasjonale innslaget er spesielt stort i år. Festivalen inkorporerer nemlig også "The 24.th EBU festival for folk & traditional music". EBU står for European Broadcasting Union, og hvert lands kringkastning har sendt profilerte musikere til festivalen. I tillegg kommer også mange andre artister fra fjernere himmelstrøk, slik at det i løpet av noen dager til sammen står 240 musikere fra 26 land og fire kontinenter på scenene i Førde.

Den europeiske delen av festivalen, EBU-programmet, byr blant annet på forfriskende felemusikk med Norges nye folkemusikkstjerner Majorstuen, spansk-arabiske tradisjoner med Aljub, gamle ballader fra Ukraina med Vasyl Nechepa, Balkanrytmar med Duo Rapsozii Botosanilor fra Romania, Brina & String.si fra Slovenia og Marusic IsTrio fra Kroatia. Fra Polen kommer unge og svingende Swoja Droga og Belgia stiller med "partybandet" Jaune Toujours. I tillegg står artistar fra Danmark, Sverige, Finland, Russland, Tsjekkia, Hvite-Russland, Tyskland og Latvia på EBU-programmet. Mange av disse opptrer også ellers under festivalen.

Av ikke-europeiske artister kan vi nevne Ensemble Kabul, som består av exil-afghanere som viderefører den tradisjonelle afghanske musikken, trommefyrverkeriet Badenya les Freres Coulibaly fra Burkina Faso, og en hel rekke med argentinske tangoartister, deriblant Deborah Russ og Gustavo Gancedo.
Nytt av året er også "Keltisk søndag", den 6. juli, med tre konsertar av framstående artister fra England, Skottland og øyene rundt, deriblant Kathryn Tickell på Northumbrian pipes.

Men man må ikke glemme det sterke norske innslaget, som spenner fra tradisjonell folkemusikk til mer eksperimentelle tolkninger av kulturarven. Av norske artister finner vi blant annet det ovennevnte nyskapende bandet Majorstuen, den meget energiske trommer/trekkspill/ablegøyer-duoen Fliflet - Hamre Energiforsyning, trioene Trispann og Flukt, Vågå Spelemannslag, Berg og Vatn, Jan Beitohagen Granli, Indre Sunnfjord Spelemannslag, Steinar Ofsdal, Sigrid Moldestad og sangeren Unni Løvlid.
Det er en uttalt målsetning for festivalen å jobbe for synliggjøringen av norsk folkemusikk og bevare denne tradisjonen for ettertiden, og daglig leder Hilde Bjørkum poengterer at det er - avgjerande viktig at vi som nasjon er vårt ansvar bevisst også når det gjeld vår egen musikalske kulturarv, som hun skriver i sin lederartikkel i programmet.


Førde Internasjonale Folkemusikkfestival 2003 varer fra 3. til 6. juli. For å få mer informasjon om de norske og utenlandske artistene kan man følge lenkene under, både til festivalens egne sider og til Ballades andre artikler om emnet.

 

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no