Norsk fiolinhåp på utenlandsreise

Den unge norske fiolinisten Vilde Frang Bjærke har lenge latt høre fra seg på den internasjonale arenaen, men i det siste ser hennes timeplan ut til å fylles ytterligere. Hun skal blant annet spille Tsjakovskijs fiolinkonsert med Staatsphilharmonie Rheinland Pfalz under Marcus Bosch i Ludwigshafen den 22. september og det samme stykket med Southasian Youth Orchestra under Russel Guyver i oktober. Etter det venter nyttårskonserter med Oslo Filharmoniske Orkester og Sibelius fiolinkonsert med Aalborg symfoniorkester i januar 2004.

VIlde Frang Bjærke

Med Aalborg symfoniorkester skal hun også på turné i Norge og Sverige i mars 2004, før hun skal spille Mozarts fiolinkonsert nr.1 med Lithanian Chamber Orchestra. I april blir det igjen Tsjaikovskijs fiolinkonsert, denne gang med Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan i Umeå, Sverige.

Vilde Frang Bjærke ble født i Oslo i 1986. Hun begynte å spille fiolin da hun var fire år og har hatt Alf Richard Kraggerud, Henning Kraggerud og Stephan Barratt-Due som lærere ved Barratt Dues Musikkinstitutt i Oslo. Siden høsten 2002 har hun studert med bl.a. Ana Chumachenco i München og har mottatt økonomisk støtte fra Anne-Sophie Mutter.

Vilde Frang Bjærke har hatt mange solistengasjementer med alle de norske symfoniorkestrene siden hun var ti år.

Da hun var tolv, ble hun engasjert av Mariss Jansons til å være solist med Oslo-filharmonien. Siden da har hun også hatt en lang rekke solistoppgaver med utenlandske orkestre som Pori Sinfonietta i Finland, Tivolis Orkester, Odense Symfoniorkester og Collegium Musicum i Danmark, Latvias Nasjonale Symfoniorkester, samt Staatsphilharmonie Rheinland Pfalz og Thüringen Philharmonie i Tyskland.

I tillegg til sine engasjement som orkestersolist er Vilde Frang Bjærke også meget opptatt av kammermusikk.

Hun har spilt i duo sammen med den russiske pianisten Ksenia Lubjantzeva siden våren 2000. De har blant annet opptrådt under de internasjonale kammermusikkfestivalene i Oslo, Bergen, Stavanger, Girona (Spania) samt ved Valdres Musikkfestuke, Grieg-festivalen i Oslo og Fløyen-festivalen i Bergen.

De har også holdt en rekke sonateaftener og opptrådt på radio i inn- og utland. I februar 2004 skal de holde en serie sonateaftener i Danmark.

Vilde har mottatt bl.a. Norsk Musikkforleggerforenings Ærespris, Norsk Tonekunstnersamfunds Ærespris, Klæstads legat, Leif Jørgensens Minnefond og Léonie Sonnings Musikfond.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no