NRKs Kulturkanal P2 - hva skal vi med den?

- De seriøse musikkprogrammene i NRK's kulturkanal P2 har i løpet av de siste år vært gjenstand for store omlegginger når det gjelder sendetider og programinnhold, fastslår Kjell Mørk Karlsen i Norsk Komponistforening. Han mener at NRKs tilbud innen det seriøse musikkfeltet nærmest er blitt rasert i nyere tid, og belegger det med ferske eksempler fra både kor, orkestermusikk og kirkemusikk-feltet. - Kulturkanalen P2 legger mer og mer opp til å være en underholdningskanal, og vil på sikt overflødiggjøre seg selv, lyder hans dystre spådom. Ballade åpner selvsagt for debatt.

Kjell Mørk Karlsen

Av Kjell Mørk Karlsen, komponist, Norsk Komponistforening

De seriøse musikkprogrammene i NRK's kulturkanal P2 har i løpet av de siste år vært gjenstand for store omlegginger når det gjelder sendetider og programinnhold.

Isteden for å styrke den klassiske musikken i radioens hverdag har endringene bidratt til å ytterligere fjerne den seriøse musikken som et daglig og naturlig uttrykksmiddel i det offentlige rom.

Musikksatsingen i Kulturkanalen P2 gjenspeiler på ingen måte vårt klassiske musikkmiljø slik som det arter seg i ulike sammenhenger rundt om i landet,

Følgende punkter kan nevnes som eksempler på Kulturkanalens rasering av den seriøse musikkformidlingen i NRK:

Orkesterkonserter/symfonisk musikk
Kveldskonserter med våre symfoniorkestere har i alle år vært en viktig del av radioens konserttilbud - det er som kjent få mennesker i dette landet som har et symfoniorkester i sin nærhet. Når orkesterkonsertene nå overføres til "Alltid klassisk- kanalen" som er langt fra riksdekkende, så mister de fleste mennesker her i landet muligheten til å få høre en orkesterkonsert.

Kormusikk
Tusenvis av mennesker i vårt land synger i ulike former for kor. I de senere år har kormiljøet
vokst, ikke minst kvalitativt, og vi har mange steder kor på høyt nivå. Programmet "korforum" er for lengst fjernet fra kulturanalen. Dette var et program hvor mange av våre gode kor kunne formidle lokal kultur på høyt nivå, og radiolyttere fikk innblikk i slike aktiviteter ulike steder i landet.

Kirkemusikk
Kirkemusikklivet i Norge har vært blomstrende i mange år, og også på dette feltet finnes det ukentlige konserter over hele landet på svært høyt nivå. Programmet "Klang i katedralen" avspeilet noe av dette for radiolyttere, men også dette programmet er fjernet fra Kulturkanalen.

Orgelkonserter
Vårt land har mange dyktige organister og etter hvert har orgelparken blitt bygget vesentlig opp. For en del år siden var regelmessige orgelkonserter fra ulike kirker i landet et naturlig radiotilbud, særlig når et nytt orgel var levert. Hvorfor er slike sendinger uaktuelle?

Norsk seriøs musikk
I snart 50 år har Norsk Komponistforening og Norsk Kulturråd brukt store summer på å spille inn musikk av norske komponister fra begynnelsen på 1900-tallet og frem til i dag, og vi har her en enestående dokumentasjon på vår nasjonale tonekunst. De aller fleste av disse platene har aldri vært i nærheten av en NRK-sending. Hvorfor?

Urfremføringer
For få år siden var det iallfall "litt" viktig for NRK å formidle urfremføringer av norsk seriøs musikk. I dag er slike begivenheter tydeligvis uvesentlig, og den meldingen som gis fra NRK's Kulturkanal er at "vi har ikke sendetid for slikt." Ingen andre offentlige radiostasjoner i Europa har en slik holdning til sin skapende tonekunst. Hvorfor vil ikke NRK fremme vårt lands seriøse tonekunst annet enn i det periferte spesialprogrammet "Musikk i brennpunktet"? I dette programmet finnes små muligheter for en breddepresentasjon av nyskapt norsk musikk.

Morgenkonserten søndag
Denne programposten har i alle år vært en solid symfonisk satsing - dog stort sett uten norsk musikk. (Jfr. de nevnte norske plateinnspillingene). Sendetiden har nå blitt redusert, og de "store" verkene blir mer og mer erstattet med mindre verk slik at det også i denne musikkposten kan "prates" mellom musikkinnslagene. Faktisk så er det mange radiolyttere som kan tenke seg rimelig lange musikksendinger uten skravling i det hele tatt.

Presentasjon av norske utøvere
Med økt satsing på musikkutdanning gjennom mange år har vi i vårt musikkliv fått mange gode utøvende musikere. Dette gjenspeiles overhodet ikke i NRK's sendinger, det er stort sett de samme kjente musikerne som eksponeres hele tiden. Også den nye programposten "Ukas P2 artist" kjører en tydelig kjendislinje. Hvorfor ikke her presentere gode, men ukjente tonekunstnere, gjerne også de skapende?

Verbale programmer - repriser
Kulturkanalen har enkelte gode verbale programmer. Men disse sendes av og til flere ganger i reprise, slik at man som lytter etterhvert kan de utenat. Et verbalt opplysningsprogram er ikke spennende to ganger på rad, men musikk derimot høres gjerne igjen. Særlig et nytt og ukjent verk - om dette hadde eksistert i Kulturkanalens sendinger - så ville en gjentagelse virket positivt.

Hvorfor har vi en kulturkanal?
Det er mange kulturbevisste mennesker i dette landet som ønsker å ha en kulturkanal, særlig med vedvarende sendinger med klassisk musikk. Det virker derfor helt uforståelig at kulturkanalen legger mer og mer opp til å være en underholdningskanal, slike har vi nok av fra før. Med en slik dreining vil Kulturkanalen etter hvert overflødiggjøre seg selv, og vi kommer til å spørre: Hvorfor har vi en såkalt kulturkanal?

Ballade tar gjerne i mot innspill og innlegg i denne saken. Alle henvendelser kan som vanlig sendes til ballade@mic.no. Nedenfor finner du relevante bakgrunnsartikler, bl.a. i forbindelse med Midt I Musikkens håndtering av samtidsmusikkfeltet og P2's reduserte folkemusikk-tilbud denne høsten.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no