Middelaldersk Jomfru Maria-konsert med Modus

Jomfruen, Gudsmoren, Himmeldronningen, Rosen i Jeriko - Marias navn er mange. Gjennom hele middelalderen ble Jomfru Maria feiret gjennom musikk, poesi, kunst, arkitektur og tanke. Modus vokalensemble inviterer til to julekonserter relatert til nettopp Maria. Ensemblet hedrer Jesu mor og synger julen inn med gregoriansk sang og polyfoni i Gamle Aker kirke lørdag 20. desember. Kveldens sangere er Gro Siri Johansen, Cathrine Bothner-By, Ylva Sjaastad og Siri Otterbeck, mens Wolfgang Plagge blir å finne ved orgelet.

Siri Johansen og Cathrine Bothner-By

Av Hild Borchgrevink

Gregoriansk sang er den europeiske musikkens røtter, skrevet ned siden 900-tallet. På 1000- og 1100-tallet blomstret poesien og musikken i Aquitania, en region i Sør-Frankrike, og vi finner de første nedtegnelser av flerstemmige sanger. Disse er ofte svært melismatiske og leker med dissonanser og konsonanser, de er forankret i den gregorianske tradisjonen og utsmykket gudstjenestene, særlig rundt juletid. Paris, sentrert rundt den nye Vår Frue-katedralen (Notre Dame), ble et senter for fornyelser i musikken. Notre Dame-stilen spredte seg i Europa, mens utviklingen fortsatte i Paris med motetten der flere forskjellige tekster legges over en gregoriansk understemme. Tekstene hyllet gjerne Jomfruen, blomsten av Davids rot.

Konserten er satt sammen av musikk som er relatert til Jomfru Maria. Fra orgelet klinger musikk fra vår tid i dialog med denne tradisjonen. Rommet, den vakre kirken, er en fysisk levning fra middelalderen, et historisk rom som også er et levende, sakralt rom. Musikalsk leder for konserten er Cathrine Bothner-By.

Modus Vokalensemble vier seg til vokalmusikk fra middelalderen, med spesiell fokus på gregoriansk sang. De baserer seg på utgavene til Solesmes og de første notasjoner, men også en vokal og musikalsk utforsking i interpretasjonen. Sangerne, Gro Siri Johansen, (kunstnerisk leder) Cathrine Bothner-By (musikalsk leder for denne konserten), Ylva Sjaastad og Siri Otterbeck, har fordypet seg i tidlig musikk.

Den norske musikeren og komponisten Wolfgang Plagge er høyt verdsatt for sin musikalitet og kjennskap til både eldre musikk og klanger fra vår egen tid. Han vil spille musikk av den franske komponisten Jean Langlais (1907 -1991), som i store deler av sitt verk baserte seg på gregorianske melodier og var kjent som en av de største lærere i orgelimprovisasjon.

Konsertene med Modus vokalensemble, Wolfgang Plagge (orgel), og Ylva Sjaastad (forteller) går av stabelen henholdsvis klokken 16:00 og 20:00

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no