Ønske om å bli Indianer...

4. til 6. mars kommer den internasjonalt anerkjente mezzo-sopranen Randi Stene på hjembesøk til Norge, for å urfremføre komponist Christian Eggens stykke "Ønske om å bli indianer...", etter Franz Kafkas novelle ved samme navn. Stene vil fremføre dette, samt verker av Mahler, Weill og Hovland, sammen med den Kongelige norske marines musikkorps.

Randi Stene (artikkelbilde 2003)

Av Knut Steen

Forfatteren Franz Kafka, som ikke hadde noe sterkt ønske om å være nettopp Franz Kafka, skrev i "Wunsch, Indianer zu werden" om en lengten etter et friere, sterkere liv. En nøkkelpassasje i teksten lyder slik i engelsk oversettelse:

"If one were only an Indian, instantly alert, and on a racing horse, leaning against the wind, kept on quivering jerkily over the quivering ground, until one shed one's spurs, for there needed no spurs, threw away reins, for there needed no reins, and hardly saw that the land before one was smoothly shorn heath when horse's neck and head would be already gone."

Utover urfremføringen av Eggens stykke, vil også Stene og Marinemusikken fremføre fem sanger fra Gustav Mahlers "Des Knaben Wunderhorn" og Kurt Weills "Suite" fra Tolvskillingsoperaen. Konserten avsluttes med Komponist Egil Hovlands vakre "Fanfare og Koral" som er originalskrevet for blåsere. Christian Eggen vil stå for direksjonen av hele fremføringen.

Randi Stene har siden 1989 har vært fast engasjert ved Det Kongelige Teater i København. Stene hadde sitt internasjonale gjennombrudd som Octavia i Rosenkavaljeren på Chateletoperaen i Paris i 1993. Siden den gang har det gått slag i slag med kritikerroste opptredener ved de store opera- og konsertscener i verden. Her kan nevnes Opéra Bastille i Paris, Covent Garden i London, Metropolitan Opera i New York, Promskonserten i Royal Albert Hall i London og Festspillene i Bergen.

Kongelige norske marines musikkorps, populært kalt Marinemusikken, har de siste årene gjennomgått en forvandling. Deres tiende utgivelse, I Dur og Brott" med Erik Bye, er i disse dager nominert til Spellemannsprisen 2003.

Musikk i Forsvaret har vært en tradisjon gjennom flere hundre år, og den Kongelige norske marines musikkorps har siden 1820 vært en viktig kulturbærer både innad i Forsvaret og utad mot sivilbefolkningen. Fra å leve en tilværelse som Hortens lokale militærkorps er Marinemusikken i ferd med å befeste en posisjon som en av Norges mest unike og folkelige blåseensembler: Marinemusikken består i dag av 29 profesjonelle musikere med 4-6 års musikkutdanning fra musikkhøgskoler og musikkonservatorier, som alle med sin unike egenart skaper grunnlaget for det høye kunstneriske nivået og den fleksibilitet ensemblet har i repertoar og formidlingsform.

De siste årene har ensemblet holdt i gjennomsnitt ca. 100 ulike konsertproduksjoner i året, til glede både for det sivile og militære publikum. Marinemusikken har sin hjemmearena på Bakkenteigen Kulturhus i Horten, men ensemblet spiller også mange konserter i landets kulturarenaer fra Kristiansand i sør til Røros i nord. Til sine ulike konserter samarbeider korpset med kjente solister og dirigenter fra inn- og utland, blant dem Arve Tellefsen, Ole Edvard Antonsen, Solveig Kringlebotn, Erik Bye, Halvdan Sivertsen, Brass Brothers, Georgie Fame, Benny Bailey, Christian Eggen, Ingar Bergby.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no