God europeisk mottagelse for norske nattsanger

Folkemusikk-duoen Jon Anders Halvorsen og Tore Bruvoll er nettopp ferdig med turné i Tyskland og Nederland, hvor byer som Nurnberg, Würtzburg og Berlin er besøkt. Det har ikke gått ubermerket hen blant anmelderne, som drysser glitrende komplimenter over duoen. Duoen står også bak den svært vakre og særpregede utgivelsen "Nattsang", og spiller onsdag kveld slippekonsert på Blå i Oslo.


Tore Bruvoll, Jon Anders Halvorsen

- Duoen Jon Anders Halvorsen og Tore Bruvoll brakte en totalt annen atmosfere til festivalen med sin konsert; publikum satt ytterst på kanten av stolen og lyttet betatt til den antakelig vakreste stemmen på festivalen. Akkompagnert av den fremragende gitaristen Tore Bruvoll som tryllet de mest praktfulle klanger fra instrumentet, sang Jon Anders Halvorsen sanger han har lært fra sitt hjemsted i Telemark med en fjellvann-klar stemme - et høydepunkt på denne festivalen, heter det i en anmeldelse fra en konsert på festivalen Trad it! i Groningen i Nederland.

Onsdag 24. mars kan Bruvoll/Halvorsen høres på Blå i Oslo. Da slippes plata "Nattsang", som forøvrig allerede har oppnådd hederlig omtale i Dagbladet: "Tore Brunvoll og Jon Anders Halvorsen dykker ned i middelalderballader og folketoner fra Telemark i denne stillfarende debuten. (...) Disse sangene ble populære i Norden på 1300-tallet, og noen av dem har Halvorsen lært direkte fra andre kvedere. Derfor er det arbeidet duoen gjør av historisk interesse. Og her er mange gode og lavmælte stemninger, med mye fint gitarspill og Halvorsens kvederstemme som viktigste instrument, skriver anmelder Øyvind Rønning.

"Nattsang" er utgitt på Heilo, som beskriver duoens debutplate som "11 lavmælte og melankolske sanger, enkelt og inderlig framført med sang og gitar. Musikken er hentet fra den rike vokale folkemusikktradisjonen, og bearbeidet av de to musikerne slik at den havner i grenselandet mellom singer/songwriter tradisjonen og vår eldste folkemusikktradisjon. De fleste av sangene er tidligere ukjente selv for folkemusikkpublikumet."

Om tittelen Nattsang sier Halvorsen og Bruvoll: - Nattsanger oppfatter vi nærmest som drømmesanger - sangene består av små historier som kan likne på handlingene i drømmer - som hvis en person våkner midt i en drøm og istedenfor å fortelle drømmen, begynner å synge den.

I "drømmevisene", som i all hovedsak er hentet fra middelaldereens sangskatt, møter vi mange personer. Det er unge Stig som faller i krigen, Kirsten som kler seg om til en stalldreng, eller Svein Håkenson som etter mange år i utlandet igjen møter sin søster. Det er sanger om hevnlystne Inger, om den kjempende Rikarodius, den ensomme jegeren, skipper Valivan eller om Jon Remarssons og hans død på havet.

Duoen forteller videre: - Vi vet ikke om disse skikkelsene har levd eller ikke. Men det er heller ikke så viktig - det er akkurat som om noen av historiene kan ha skjedd mange ganger, mens andre historier er så unike at en hendelse kan ha vært nok til at generasjon etter generasjon har latt seg fengsle av dem... Vi har bare hentet fram melodiene og beretningene fra folketradisjonen og prøver å gjøre noe vakkert og meningsfylt ut av dem." Repertoaret på plata kommer fra en århundrelang sangtradisjon som har overlevd på folkemunne. De fleste sangene er middelalderviser, en sjanger som ble populær i Norden på 1300-tallet.

Tore Bruvoll er fra Tromsø, og har samarbeidet med musikere i mange sjangere, og framstår nå som en av Norges yngre talentfulle gitarister. Jon Anders Halvorsen fra Lunde i Telemark er bosatt i Oslo og hører med til sin generasjons dyktigste folkesangere, bl a som vinner av beste klasse i vokal folkemusikk på Landskappleiken i 2002, og som medlem av folkemusikkgruppa Dvergmål.

På "Nattsang" har Bruvoll og Halvorsen med seg jazz- og improvisasjonsmusikerne Per Oddvar Johansen (perkusjon/trommer), Arve Henriksen (trompet) og folkemusikeren Gjermund Larsen (bratsj). Produsent er den unge akkordeonisten og samtidsmusikeren Frode Haltli, med Ulf Holand som tekniker.

Slippekonserten finner sted på Blå onsdag 24. mars kl 21. Dørene åpner kl 20.

Denne teksten er skrevet av folkemusikkbladet Kvinten. I tillegg er den blitt noe utvidet av Ballade-redaksjonen, og bygger da på Heilos egen pressemelding. Interesserte kan lese mer ved å gå videre til disse nettsidene hos Grappa.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no