"Nor Noise": Helaftens støydokumentar på Cinemateket

Tom Hovinbøle har i tre år jobbet med å dokumentere den voksende støymusikk-scenen her hjemme. Tirsdag kveld kan resultatet beskues på Cinemateket i Oslo. Tore H. Bøe, Lasse Marhaug, Helge Sten og Maja Ratkje er noen av utøverne du kan møte i både konsertopptak og dybdeintervjuer, i tillegg til utenlandske størrelser som Masami Akita, Toshimaru Nakamura og Otomo Yoshihide. - I arbeidet med denne dokumentaren har jeg lært at det knapt finnes ett enkelt svar på hva noise "egentlig" er, sier Hovinbøle til Ballade.

Lasse Marhaug (fra dokumentarfilmen

Av Arvid Skancke-Knutsen


"Nor Noise" er en totimers dokumentarfilm om støymusikk - kanskje den aller mest spennende og innovative musikksjangeren de siste årene. Filmskaperen Tom Hovinbøle har siden prosjektets start i 2001 intervjuet en rekke av de viktigste artistene innen denne sjangeren, både nasjonalt og internasjonalt.

Tom Hovinbøle har hovedfag i litteratur, samt mellomfag i film- og medievitenskap. Han har tidligere lagd filmer på video og super 8, men "Nor Noise" er hans første helaftens film.

- Prosjektet startet ut ifra et ønske om å dokumentere noe av det som hadde skjedd på noise-scenen i Trondheim på 90-tallet, der Lasse Marhaug og Tore H. Bøe var sentrale figurer. For tre år siden begynte jeg å filme for alvor. Snart vokste prosjektet i omfang, i takt med at viktige skikkelser gjorde konserter her hjemme.

"Nor Noise" byr både på live-opptak og nærportretter av utøverne. Musikerne får komme til orde med sine tanker om sjangeren og bregrepet: Hva er egentlig støymusikk, og hvordan oppsto den? Hvordan arbeider man når man forkaster melodi og tradisjonell harmonikk til fordel for ren lyd? Hvilke muligheter gir lydprosessering for en musiker/komponist?

- I arbeidet med denne dokumentaren har jeg lært at det knapt finnes ett enkelt svar på hva noise "egentlig" er. Støymusikk er et rikt og omfattende begrep, som omfatter alt fra musique concrete og klassisk elektronikk til white noise. Samtidig er det også noe som dekker en historisk periode innenfor den eksperimentelle musikken, med røtter som minst går tilbake til begynnelsen av 70-tallet.

I "Nor Noise" blir støymusikken også satt inn i en større historisk kontekst, som spenner fra futuristene og Luigi Russolo før 1. verdenskrig, gjennom eksperimentene med elektronisk musikk på slutten av femtitallet, avantgarde-bølgen på seksti-tallet, industri og pønk-bevegelsene på sytti-tallet, før noise-musikken etablerer seg som en egen sjanger på slutten av syttitallet i Japan.

I filmen intervjuer Hovinbøle utenlandske størrelser som Otomo Yoshihide fra Ground Zero, Masami "Merzbow" Akita og Francisco Lopéz, i tillegg til sentrale norske utøvere innen noise-sjangeren. Ballade spør om det er noen større forskjeller i måten disse musikerne forholder seg til musikken på, tatt i betraktning den geografiske spredningen.

- Egentlig synes jeg mange av disse musikerne har overraskende like tanker rundt det de holder på med. Mange av dem fremhever friheten og improvisasjonen som en viktig grunnvoll for mye av noise-musikken. Et annet fellestrekk er gjerne at de kommer fra andre musikalske miljøer, om det nå er hardrock, punk, frijazz eller komponert musikk. I tillegg viser de stor evne til refleksjon over egen rolle, og mye kunnskap om støymusikkens historie.

Støymusikken skiller seg formmessig radikalt fra de fleste andre former for musikk: Har det hatt noen betydning for den visuelle siden av filmen din?

- Jeg har bevisst lagt meg på en veldig rolig linje. Jeg har sett noise-dokumentarer som velger støyende visuelle løsninger, der man nærmest har prøvd å overgå musikerne i virkemidler. Min film vil nok derimot overraske en del folk ved å være ekstremt stille og rolig. Det er musikerne og musikken som skal få være i sentrum.

"Nor Noise" varer i nærmere to timer, og er utstyrt med engelske undertekster. Tom Hovinbøle håper at filmen etter hvert skal kunne bli til en DVD-utgivelse. Han mener at dette vil styrke filmen, som har en episodisk karakter.

- Filmen inneholder dessuten en mengde konsertopptak med artistene. Jeg valgte å bruke live-musikk av praktiske årsaker, men også estetiske, for slik å understreke det improvisatoriske aspektet ved musikken, som nettopp skyldes et estetisk valg fra utøvernes side. Helge Sten er vel den eneste som ikke er representert med live-opptak.

Støymusikken har fått mye oppmerksomhet rundt om i verden de siste årene, og har også hatt en merkbar oppblomstring i Norge, som er et av de landene hvor denne musikken står sterkest. Det arrangeres stadig mer eller mindre offisielle konserter med norske og internasjonale støy-artister her hjemme, samtidig som norske utøvere kommer med plater med imponerende høy standard. Utgivelser av bl.a. Lasse Marhaug, Ryfylke og Fe-Mail er blant de skivene som har rotert oftest på stereoanlegget i Ballade-redaksjonen de siste månedene.

Følgende artister medvirker i "Nor Noise", som får sin Oslopremiere på Cinemateket tirsdag 15. juni, etter å blitt vist i Trondheim alt i februar:

Tore H. Bøe (Origami Republika), David Cotner, Masami Akita (Merzbow), Lasse Marhaug (bl.a. Jazzkammer), Toshimaru Nakamura, Arm (Aleksander Rishaug, Arne Borgan, Arne Borgan, Are Mokkelbost), Asbjørn Flø, Maja Ratkje (Spunk og Fe-mail), Kjell Runar Jenssen (DEL), Francisco Lopéz, Helge Sten (Deathprod) og Otomo Yoshihide.

"Nor Noise" vises på Cinemateket i Filmens hus, Dronningens gate 16. Premieren finner sted klokken 20.30 tirsdag kveld, og Hovinbøle vil selv komme med en kort innledning. Filmen vises også onsdag på same tid.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no