Unge Talenter: Håp tross alt?

Etter at Ballade 17.11 meldte at talentutviklingsprosjektet Unge Musikere på grunn av manglende bevilgninger stod i fare for å nedlegges, har debatten rast høyt. Tirsdag 23.november uttalte statssekretær Bjørn Haugstad til Vårt Land at det var utdanningsinstitusjonene som ikke handlet i henhold til forutsetningene, og derfor var ansvarlige for situasjonen man var kommet opp i. Dette reagerte rektor ved Norges Musikkhøgskole, Harald Jørgensen, sterkt på. - Statssekretæren setter frem påstander som ikke har rot i virkeligheten, uttalte Jørgensen til Vårt Land onsdag 24.november. Nå kan ting tyde på at ordningen kan reddes alikevel.

Unge musikere (Foto: Barratt Due Musikkinstitutt)

Av Kyrre Tromm Lindvig

Nå virker det imidlertid som at debatten er i ferd med å stilne. Informasjonsrådgiver Trond Alexander Tune sier at det fra Musikkhøgskolens side ikke er ønskelig å fortsette debatten i det offentlige rom.

- Vi føler at alle argumentene er kommet på banen. Nå skal vi konsentrere oss om det som er hovedsaken, nemlig å se hvordan vi kan klare å få videreført tilbudet til de 65 elevene fra hele landet som allerede er blitt tatt opp i Unge Musikere, forteller han.

Tune sier videre at det har vært gitt signaler om at dette kan løse seg i revidert statsbudsjett.

- Musikkhøgskolen har vært på Stortinget, for å snakke med representanter for ulike partier som sitter i Kirke-, utdanning- og forskningskomiteen. Flere politikere har uttrykt forståelse for at talentutviklingsprosjektet må videreføres, forteller han.

I Vårt Land 23.november var det i alle fall ingen forståelse å spore hos statssekretær Bjørn Haugstad. Etter å ha avvist at det kan bevilges mer penger til Unge Musikere, plasserer han ansvaret hos de enkelte organisasjonene.

- Jeg konstaterer at hvis de har foretatt et opptak som forutsetter at de ville få mer midler, så har de opptrådt i strid med forutsetningene, uttalte Haugstad.

Tune mener dette ikke medfører riktighet.

-Vi har hele tiden fått godkjenning fra departementet for planene om opprettelsen av Unge Musikere som et toårig program. Siden det startet i siste halvdel av 2004, må det dobbelt så stor bevilgning til for hele 2005 for at dette skal kunne videreføres. Det er snakk om 2-3 millioner kroner, dette er ikke så mye penger på departementets budsjett, forklarer Tune.

Meldingen om kuttet kom da statsbudsjettet ble fremlagt. Tror du det kan ha foregått en politisk hestehandel i kulissene her?

- Det kan synes slik. Det er i alle fall klart at man har kuttet uten å vite konsekvensene. Det er jo barna som er taperne her, sier Tune, som medgir at han stiller seg undrende til at et program som hadde støtte i Stortinget allikevel ble kuttet.

I kirke-, utdannings- og forskningskomiteens innstilling (Innst. S. nr. 214 (2001-2002)) sier flertallet, alle representanter unntatt representantene fra Fremskrittspartiet og representanten Simonsen:

"Flertallet anser det som viktig å bedre talentutviklingen, og støtter departementets forslag om en forsøksordning med et samarbeid mellom Norges musikkhøgskole, musikkskoler og videregående skoler for bedre å ivareta talenter i aldersgruppen under 19 år."

Foruten Musikkhøgskolen og har følgende musikkutdannningsinstitusjoner fått ansvaret for sine nærområder: Griegakademiet, Høgskolen i Tromsø, NTNU - Institutt for musikk, Høgskolen i Stavanger og Høgskolen i Agder.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no