ILIOS-festivalen åpnet igår

Slagverker Eirik Raude, sanger Ellen Aagaard, Ensemble Ernst og Cikada strykekvartett er blant de norske utøverne i årets versjon av ILIOS-festivalen som ble blåst i gang i Harstad torsdag. Samtidsmusikkfestivalen drives av Ny Musikks lokalavdeling i Troms, og årets festival er den 13. i rekken. - Cikada er veldig glade for å få lov til å spille selve avslutningskonserten på Ilios, sier produsent André W. Larsen, som skal følge kvartetten nordover, til Ballade. Cikada har blant annet med seg en kvartett av den unge norske komponisten Emil Bernhardt, samt et Cage-verk som også skal slippes på CD på ECM i løpet av våren.

Cikada strykekvartett, foto: Tom Sandberg

Av Hild Borchgrevink

Navnet Ilios betyr Solens Gud og er knyttet til at solen i disse dager vender tilbake til Harstad. ILIOS har også i år et knippe fremtredende musikere i ermet, både norske og utenlandske.

Slagverkeren Eirik Raude, som Ballade nylig bragte et større intervju med, åpnet ILIOS-festivalen i går med skolekonserter for barnetrinnet. Han hadde med seg den audiovisuelle konserten han har laget sammen med lys- og videodesigneren Lars Boya Bøckman. Bøckman har jobbet frilans innenfor teater, film og konserter som lys-, lyd- og videodesigner. For tiden jobber han mye med å skape bilde til lyd i live-settinger slik som i dette programmet. I deler av konserten styrer slagverker Raude det som skjer på lerretet gjennom instrumentene han spiller på. Noe av musikken er helt fersk og er skrevet spesielt til dette programmet av komponisten Bjørn Skjelbred.

I Galleri Nord-Norge har kunstneren Bjørn Askefoss skapt lydinstallasjonen Silent Music til årets ILIOS-festival. Installasjonen baserer seg på lyd- og bildedokumentasjon fra akustiske rom som er valgt ut med tilfeldighetsmetoder. Opptakene er gjort i offentlige rom i Paris. De mange akustiske rommene i den franske hovedstaden er gjenskapt i Galleri Nord-Norge. Publikums bevegelser i rommet påvirker valg av lyd- og bildemateriale.

En annen viktig hendelse på ILIOS-festivalen er konserten Young Generation. Det som begynte for 12 år siden med en ide om å tilrettelegge for at barn og unge skulle framføre ny musikk, har tatt helt av, forteller festivalen. Skoler har laget egne forestillinger, mange steder arrangeres det ny musikk-uker i forkant av festivalen. I år som i fjor kommer det unge utøvere fra hele landsdelen for å opptre på denne konserten. De unge kommer fra Mosjøen i sør til Alta i nord.

Musikeren, filmskaperen og forfatteren Tom Løberg har oversatt John Cages tekstsamling "Indeterminacy" til norsk. Han framfører den sammen med kontrabassisten Michael Duch. Hver tekst varer i ett minutt uavhengig av lengde; dvs. at er teksten kort blir den lest langsomt, og er den lang blir den lest fort. Teksten akkompagneres av stykket "21'1499 for a string player" på kontrabass.

Michael Francis Duch er utdannet ved Jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Han har spilt med både klassiske og improviserende utøvere fra TrondheimsSolistene til den japanske elektronika- og støymusikeren Otomo Yoshihide, og norske Jazzkammer.

Ensemble Ernst har med seg en konsert som de nylig også spilte i Oslo, med fransk musikk og Ellen Aagaard på vokal. Aagaard gjør i tillegg en solokonsert hvor det blant annet inngår et verk av Øyvind Torvund som er skrevet spesielt til henne.

Hele festivalen avsluttes søndag med en konsert hvor Cikada strykekvartett har med seg Cikadas klarinettist Hans Christian Bræin. Kvartetten skal også spille musikk av John Cage – hans "String Quartet in four parts". Dette er et veldig stille verk, relatert til Cages ønske om at musikken ikke skulle gi uttrykk for komponistens følelser eller intensjon. Cikada har for en tid siden innspilt dette verket for det tyske plateselskapet ECM, og CDen skal komme ut denne våren.

Neste post på programmet er Rolf Wallins Phonotope I for strykekvartett og live-elektronikk som ble skrevet til Ardittikvartetten. Det har kontaktpunkter til Cage gjennom at musikerne i perioder må velge mellom forskjellig materiale innenfor noen gitte regler. I tillegg til disse reglene for musikerne foregår det også et spill mellom ensemblet og et dataprogram som både prosesserer lydene fra ensemblet i sanntid og legger til forhåndsinnspilt materiale.

- Det er også veldig hyggelig at vi har med oss en ny strykekvartett av en ung norsk komponist, Emil Bernhardt, forteller André W. Larsen. – Dette stykket ble urfremført av Cikada strykekvartett under Borealis-festivalen i Bergen i fjor, og det skal spilles inn på CD i løpet av februar 2005. Bernhardt er medlem av Ny Musikks komponistgruppe.

Cikadas konsert, og dermed også ILIOS 2005, toner ut med to svært virtuose utenlandske verk - den skotske komponisten James Dillons kvartett nr. 3 og finske Magnus Lindbergs klarinettkvintett fra 1992. I sistnevnte kommer Hans Christian Bræin inn i bildet.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no